Tamara Popov – Vinarija Kiš

na Salonu ženskih vina, 26.06.2020. (16 do 22h) Beograd, event centar Promenada (Beton hala).

Tradicija bavljenja vinogradarstvom u vinariji Kiš, duga je tačno 190 godina. Naime, Tamarin čukundeda, 1801. godine, u Sremskim Karlovcima kupio je svoj prvi vinograd. Skoro tri decenije kasnije, 1830. preradio je i prvo vino te se od tada, u ovoj porodici u organizaciono političkom smislu dešavalo štošta, ali proizvodnja vina nije zamirala. U dobra vremena, posao je cvetao, u zla, vino se proizvodilo samo za sopstvene potrebe, kumove, prijatelje… Rođena tu, u Sremskim Karlovcima, gde su vinogradi i vinova loza od pamtiveka delili sudbinu ovdašnjeg življa, Tamara, po duši jednostavna i skromna, ih pamti sve. Nešto iz perioda sopstvenog bivstvovanja, a mnogo više iz priče starijih. Prohodala je praktično u vinogradu, oslonjena o čvrstu i do kraja života pouzdanu ruku svog dede, čuvenog vinara Slavka Kiša. Kako to obično biva u ovom kraju,  Tamara je uz vino rasla te je logično bilo da u tom porodičnom biznisu i ostane. Ipak, ako je pitate da li joj se i kada desio trenutak kada je nedvosmisleno znala da ju je život iz prve stavio baš tamo gde i treba da bude, reći će vam da je to bilo 2014. godine kada njihov roze (berba 2013) proglašen zvanično najboljim rozeom na Balkanu. „Ako sam ikad imala dilemu o tome ko smo i zašto na ovom svetu, tog trenutka je nestala“, kaže Tamara.

Inače, Tamara je jedna od onih nevidljivih žena u vinskom biznisu. Porodični biznis sada je u rukama pete generacije i dok njen brat brine o vinogradu i proizvodnji, muž o prodaji i marketingu, Tamara čvrsto drži konce administracije i upravljanja u svojim rukama. Budite sigurni da se u ovoj vinariji nije dogodilo ništa što nije prošlo Tamarinu ruku i reviziju.

Na Salonu ženskih vina, vinarija Kiš će beogradskoj publici premijerno predstaviti sva bela vina iz berbe 2019, a biće i nekoliko iznenađenja „ispod tezge“. Nemojte posle da bude da vam nismo rekli… 😉