Izvor života – Vinarija Antić, Orahovac

Ako možete da zamislite naselje okruženo carskim vinogradima, kamene kuće, vredne domaćine, uvek nasmejane domaćice, veselu decu… Ako možete da zamislite to isto naselje okruženo vekovima starim crkvama i kapelama, vladarskim zadužbinama, ulice popločane kaldrmom… Ako možete da zamislite ljude kako s pesmom na usnama, s prvim zracima sunca hrle u berbu, devojke obučene u belo, drvene kace u kojima bosim nogama muljaju grožđe, monahe koji ih molitvom ispraćaju… Ako možete da zamislite samog Cara, ne makar kakvog, nego samog Cara Dušana Silnog, kako u svitanje šeta kroz te iste vinograde, koje je njegova ruka posadila, zamislili ste Orahovačko vinogorje. Smešten u srcu Metohije, ovaj kraj oduvek je bio mesto odakle su, legenda kaže čak i vinovodom koji se protezao od Velike Hoče pa čak do carskog Prizrena, dolazila najbolja Srpska vina. Crvena, gusta i jaka kao krv Hristova.

I sad zamislite, isto to naselje i iste te vinograde, okružene bodljikavom žicom! Enklavom to u medijima zovu! Decu koja pod pratnjom nečije strane vojske idu u školu. Zamislite ljude koji, i pored straha za sopstvenu bezbednost, ipak odlaze u berbu. Žene, majke i domaćice koji je ih, nekako uvek sa zebnjom, na kućnom pragu sačekuju. Zamislite da čujete zvona porušene crkve, monahe koji i dalje svoje molitve ka nebu uzdižu. I zamislite vina koja tamo i danas nastaju. Baš kao i nekad, crvena, gusta i jaka kao krv Hristova.

Mnogi kažu da je vinogradarski i vinarski posao ništa drugo do krv, suze i znoj. Ništa drugo, samo naporan rad koji od slatke bobice stvara Božanski nektar. U uslovima u kojima danas nastaje, ovo vino postaje nektar života. Vino koje u sebi nosi punoću, zaokruženost, energiju koja traje, boju, strast, borbu za opstanak i volju za životom!

izvor_z