Moja srpska hrono kuhinja

Na nedavno održanom 12. Beogradskom Salonu Vina, Vinarija Aleksić iz Vranja, u jednoj od radionica, predstavila je tri svoja premijum vina i uz njih posebno birane zalogaje koji, između ostalog, zadovoljavaju i pravila trenutno popularne hrono ishrane.

Izuzetno-posecena-radionica

Veoma originalna pozivnica, koja je podrazumevala bocu vina i ulaznicu za salon i da se htelo, nije se mogla odbiti J Sestre Aleksić sve rade s onom posebnom pažnjom kako to samo žene mogu, te ni ovo pojavljivanje na najprestižnijem vinskom događaju u Srbiji nije moglo biti drugačije.

[row]
[column size=’1/2′]

Osim u degustaciji, posetioci su uživali u brojnim iznenađenjima i poklonima koje im je vinarija pripremila i ovekovečili svoje trenutke uživanja u vinu i druženju na foto konkursu „Dan za Kardaš i prijatelje“. Nas tridesetoro koji smo na vreme rezervisali mesto na radionici „Moja srpska hrono kuhinja“, imali smo mogućnost da pored svega toga uživamo i u gastro čarolijama, spremljenim po principima hrono kuhinje, a od ruke kulinarskog maga Darka Živkoskog.

[/column]
[column size=’1/2′]
Aleksic-vina-limited-serija[/column]
[/row]

Vođene onom starom italijanskom „Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njegov sto, jedi njegovu hranu i pij njegova vina“ ove dame su nam, na kraju prvog dana salona, priredile pravi mali gastronomski spektakl. Prvi tanjir, na kome je poslužena gibanica sa korama od heljde i mileramom sa dodatkom nane, savršeno je ispratila Bonaca Limited. I dok smo mi uživali i oduševljavali se eksplozijom ukusa, devojke su nas obilazile kako bi i lično proverile utiske ali, za slučaj potrebe, i dale po koje dodatno objašnjenje. Usledio je svinjski file u sosu, sa dodatkom seckanih leskovačkih lešnika i pečurkama, upotpunjen čarolijom moćnog vranca, u ovom slučaju, zarobljenog u boci pod imenom Amanet. I taman kada smo pomislili da savršenije ne može, na oduševljenje posebno muškog dela publike, stigao je odležali ramstek sa tartufima, takođe sa juga Srbije, koji je nepogrešivo uparen sa čašom perfektnog kabernea, široj javnosti poznatim pod imenom Kardaš Limited.

[row]
[column size=’1/2′]

Ispostavilo se da je najavljena gošća iznenađenja, poznata blogerka Mirjana Mimica Radojević, koja nas je oduševila nekim od svojih viđenja uživanja u čaši vina, ali i specijalitetima iz sopstvene kuhinje. Osećaj da se kalendarska godina završava tek onda kada se završi Beogradski Salon Vina, ove godine, upotpunjen je i utiskom da se godina završava jednom veličanstvenom afirmacijom ženskog preduzetništva.

[/column]
[column size=’1/2′]
blogerka-Mirjana-Mimica-Redojevic[/column]
[/row]

Naime, Vinarija „Aleksić“ iz Vranja, prva i jedina ženska vinarija na Balkanu, 2015. godinu zaokružila je Trofejom za najbolju nacionalnu vinariju, na najvećem svetskom vinskom takmičenju „AWC Vienna 2015“. Osim toga, na ovom prestižnom vinskom ocenjivanju, vina „ženskih ruku delo“ su ponela i sedam medalja i to u konkurenciji od čak 11.611 vina iz 40 zemalja sveta. Ako se mi pitamo, 2015. može ovde i da stane. Žene već hvataju zalet za Novu 2016.