Kad mudar progovori…

Kažu da je Bog ljudima podario dva uha i jedna usta baš zato da bi duplo više slušali nego što pričaju. U današnje vreme, slušanje podrazumeva aktivnost kojom primamo informacije svim čulima. Najznačajnije među njima, često nisu verbalnog karaktera…

Sigurna sam da ste već čuli i čitali o WineUp-u koji je proteklog vikenda Vinarija Aleksandrović organizovala za jednu poveću grupu tviteraša i vinskih novinara elektronskih medija. Takođe, sigurna sam da ste i od nas očekivali sličnu brzinu izveštavanja. Ipak, nama je trebalo neki dan duže jer, ono što smo mi želeli da Vam prenesemo, zahteva proces sleganja i mentalne obrade informacija koja bi racionalno odvojila od emotivnog i u javnost izašla kao suština. Zato, nećemo se sada ovde baviti hektarima vinograda koje ova vinarija poseduje, vinima koja smo pili, kao ni hrani koja je uz nju služena. Nećemo se baviti činjenicom da nam je vlasnik vinarije lično, sa sve suprugom posvetio čitav dan.

Božidar Aleksandrović

Nećemo Vam pričati ni o tome kako smo imali čast da prvi probamo Rodoslov iz 2012. koji još uvek mirno drema u baricima i čeka leto da dremku nastavi u boci, kako bi tek 2017. izašao na tržište. Nećemo Vam pričati ni o tradicionalnoj šumadijskoj gostoljubivosti, jer znamo da u nju tek ne sumnjate.

Ipak, potrudićemo se da Vam ovde u najkraćem objasnimo zašto se ovaj tekst nalazi u rubrici Fashion For Your Mind i koje su to dubine u koje smo pronikli, a mogu nam pomoći u ostvarivanju ličnog i poslovnog uspeha. Trijumf, rekli bi naši domaćini, to je konačna odrednica ovog teksta.

Bilo koji kontakt sa Vinarijom Aleksandrović i razgovor sa bilo kime od zaposlenih, nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da ovde svi dišu kao jedan. Deleći zajedničku viziju svako od njih, precizno poput švajcarskog sata, tačno zna za koji deo posla nosi punu odgovornost, a gde svi zajedno doprinose ostvarivanju cilja. Nema preklapanja, nema upadica, sve teče kao jedan savršeno uigran „gde ja stadoh ti produži“ mehanizam. Veština vrhunskog liderstva ogleda se baš u sposobnosti deljenja vizije. Tek u tom slučaju možete postići taj savršeni „flow“ efekat u kome svi funkcionišu kao jedan, beskrajno zadovoljni i silno zaljubljeni u svoj poslao. Posvećenost, preciznost i jasno definisani ciljevi vidljivi su u svakom detalju. Od besprekorno uređenog vinograda, preko proizvodnje, do jednako besprekornog servisa. I na kraju, najbitnije. Poštovanje. Prema istoriji, tradiciji, zemlji, suncu i nebu, prema sebi, precima, onima koji su pomagali i onima koji su odmagali. Poštovanje prema onima koji su tu, ali i onima koji dolaze posle nas. Poštovanje prema ideji, recepturi, kupcu i gostu.

Gosti u Vinariji Aleksandrović

Poštovanje prema poslu koji je viziju pretvorio u Trijumf koji traje. Poštovanje prema želji domaćina da nas inspiriše na isto kako bismo i mi jednog dana, vrlo uskoro, ispričali priču koja nosi naziv #MojVelikiTrijumf…