Zaista više od vina

Spajajući likovnu i umetnost uživanja u čaši dobrog vina, Rotari klub Alma Mons iz Novog Sada, po drugi put, organizovao je dobrotvornu aukciju arhivskih vina regiona pod nazivom „Više od vina 2016“. Ove godine, prikupljeni iznos nadmašio je sva očekivanja…

Bilo gde u svetu, Rotari klub podrazumeva udruženje osoba koje se, nakon što su ostvarili veći deo svojih ličnih i profesionalnih dometa, posvećuju humanim i dobrotvornim ciljevima te promovišu visoka etička načela, šire dobru volju i razumevanje u svetu. U Novom Sadu funkcionišu čak četiri Rotari kluba, ali samo jedan od njih posebnu pažnju posvećuje vinu. U tom kontekstu, u petak 05. februara, po drugi put je održana dobrotvorna aukcija vina regiona kojim su podržana čak dva omladinska kulturna projekta. I to nije sve! Obzirom da je iznos prikupljenog novca premašio očekivanja, deo prihoda darovan je i domaćinu, Galeriji Matice srpske.

Kao i prethodne godine, veče je počelo u holu Galerije opuštenim druženjem uz čašu vina i pregledanje kataloga. Kada su domaćini procenili da je većina očekivanih gostiju stigla, preselili smo se u svečanu salu. U centralnom delu bile su izložene sve ponuđene boce, a među njima i jedan plavac mali u amfori, najskuplje vino večeri. Voditelj aukcije, proslavljeni glumac Gordan Kičić maestalno se snalazio i u ovoj ulozi. Naizmenično, nabrajale su se cene, početne pa odmah zatim i one licitirane, dizale kartice, smenjivali uzdasi i aplauzi. I sve tako 28 puta, koliko je etiketa ukupno ponuđeno ove godine. U kratkim pauzama, prisutne je zabavljao ženski tamburaški orkestar La Banda, dok su se na stolovima ubrzano smenjivale dašcice ukusnih zalogaja među kojima smo, ruku na srce, najviše uživali u čudesnim aromama „Kozari“ sireva. Sve je teklo po planu i nedugo zatim, uz aplauz, žestoko nadmetanje i opšte ushićenje, izlicitirana je i poslednja boca večeri. Za stanovnike Panonske ravnice, Navis Mysterium, ili u prevodu Brodska tajna, spektakularni plavac mali u amfori, koji je pune dve godine odležavao na dnu Jadranskog mora, očigledno je predstavljao pravu egzotiku te je prodat za fenomenalnih 56.000 dinara. Stvorio ga je vinar sa Pelješca, Ivo Šegović, spajajući tako dve svoje velike strasti: vino i ronjenje. Dobre cene postigli su i Opoka Chardonnay 2006 (Simčić, Goriška brda), Vranac Royal Reserve 1981 (Tikveš, Makedonija), Zlatna penina 1984 (Radgonske gorice, Slovenija), Vranac Iskon 2003 (Podrumi manastira Tvrdoš) …

roteri_klub

Oduševljeni organizatori, sakupili su čitavih 450.000 dinara. Prema očekivanjima, 200.000 dinara je dodeljeno austrijskom udruženju „Mirno more – Friedensflotte“, organizatoru projekta Flota za mir, koji je poslednje dve decenije usmeren na decu i mlade različitog etničkog i socijalnog porekla, pripadnike socijalno marginalizovanih grupa. Svake godine, u trajanju od sedam dana, ova flota od nekih stotinak brodova plovi hrvatskim obalama šireći tako ideju mira i tolerancije.

Drugih 200.000 dinara, dodeljeno je OŠ „Nikola Tesla“ iz Novog Sada, za projekat „Tesla nas povezuje“ koji je nastao povodom obeležavanja 60 godina postojanja škole, ali i 160 godina od rođenja poznatog naučnika. Projekat se sastoji od niza aktivnosti koje će biti realizovane tokom ove godine dok centralnu aktivnost predstavlja mjuzikl „Poslušaj moje srce“ koji će premijerno biti prikazan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 25.04.2016. godine. Mjuzikl je takođe humanitarnog karaktera, a sva prikupljena sredstva će biti donirana deci žrtvama nasilja.

Posebno zadovoljstvo i radost organizatorima pričinila je i činjenica da su zahvaljujući izuzetno uspešnoj večeri, bili u mogućnosti da Galeriji Matice srpske uruče ček na iznos od 50.000 dinara koji će biti potrošeni za godišnje članstvo u Svetskoj organizaciji galerija i muzeja.

Iskrene čestitke Rotari klubu Alma Mons, uz želju da i sledeće godine nadmaše sami sebe.