Wine & Dine sa Filipom Kambijem

Pre nekoliko dana, za predstavnike vinskih medija u Srbiji organizovana je večera sa glavnim tehnologom vinarije Tikveš, čuvenim Filipom Kambijem. Povod za ovaj nesvakidašnji užitak bilo je objavljivanje veoma visokih ocena za čak sedam vrhunskih vina ove vinarije od strane najpoznatijeg vinskog kritičara Roberta Parkera.

Pre pet godina, crveno vino „Bela voda“ iz 2010. godine ocenjeno je sa čak 94 poena Roberta Parkera. Ovo vino je tada bilo prvo vino u regionu sa tako visokom ocenom, a sama procena stimulisala je enološki i menadžment tim vinarije da pronađu specifična terroir vina koja će uz najnoviju tehnologiju proizvodnje dati i vrhunski kvalitet.

Ovoga puta, u poslednjem izdanju „Wine Advocate“, objavljene su ocene za crvena vina „Bela Voda“ i „Barovo“ berba 2013., kao i za bela vina iz berbe 2014. godine. Parker je po prvi put ocenio i vina ekskluzivnog brenda „Domaine Lepovo“ kao što su: Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013. Domaine Lepovo Pinot Noir 2013. i Domaine Lepovo Chardonnay berba 2014. godina.

Karakteristika ove procene je da je Parkerov tim ovoga puta dao ocene za Tikveš vina u kategorijama „mnogo dobra“ i „izvanredna“. Reagujući na lepe vesti, svetski poznati enolog i vinski konsultant Filip Kambi, koji već šest godina radi na proizvodnji vrhunskih vina vinarije „Tikveš“ je rekao da „se sa ovim ocenama Tikveš  izdvojio svojim kvalitetom kao vodeća vinarija u regionu, jer nema drugih proizvođača iz ovih krajeva koji su dobili tako dobre rezultate za svoja vina. To jasno pokazuje kvalitet vina Tikveš, ali i potencijal zemlje porekla tih vina. Ovo je ogroman uspeh za ceo region, zato verujem da će doneti dobre rezultate, posebno u smislu povećanja prodaje na stranom tržištu“.