Tri su za sreću

Ne, nisu poljupci, ali jesu tri stvari koje će, nadamo se, doneti puno sreće i radosti Mačkovom podrumu, ali i svim vinoljupcima koji u ovim vinima istinski uživaju: novi sajt, nove etikete i novo vino.

Na nedavno završenom sajmu vina BeoWine 2016, vinarija Mačkov podrum uspešno je predstavila čak tri noviteta. Okupljenima u sali obratio se prvi čovek vinarije, gospodin Sava Jojić, pomalo šaljivo objasnivši da je prilagođavajući se tržištu i ukusu publike, ali i planovima za skoro prepuštanje kormila sledećoj generaciji, pristao na ove novine. Nekako baš u skladu sa izrečenim, brzo je prepustio reč svojoj naslednici, Djurdjici Jojić Novaković, koja je dalje vešto, onako kako to samo žene umeju, preuzela reč i pretstavila nam novitete.

Novi sajt počinje prelepim panoramskim kadrovima berbe u mačkovim vinogradima. Ceo film je uz pomoć drona snimila agencija Clickers i tako nam dočara svu lepotu predela iz kojih potiču sva vina ove vinarije.

Kako smo prošlog leta, mi doživeli tu istu berbu pogledajte ovde, a naš video zapis ovde.

Na sajtu je ispričana i kratka priča o istorijskom značaju Iriga i Fruške gore uz nekoliko starih fotografija, o vinogradima i vinariji, ali i porodici Jojić i njihovom porodičnom nadimku Mačak. Što se tiče poseta vinariji, jasno je definisana cela turistička ponuda, sa sve cenama, što je za svaku pohvalu. Ovde ćete naći i sve aktuelne informacije o promocijama i događajima koje vinarija organizuje, ali i opis i cenu svih vina. Jedina zamerka u ovom delu ide na ime fotografija boca sa starim etiketama, ali to je sigurno nešto što će se vrlo brzo promeniti. U svakom slučaju, sajt verno prenosi gostoljubivost domaćina i kao da poziva na pravu posetu i naravno,  degustaciju.

[row]

[column size=’1/2′]

Nove etikete radio je Nenad Baćanović, kreativni direktor i grafički dizajner u agenciji „Imagine & George“. Kako kaže, inspiracija mu je bila Mark Rotko, američki slikar jevrejskog porekla, koji pripada slikarskom pravcu „apstraktnog ekspresionizma“. Mark je rođen 1903. godine, u zapadnom delu Rusije (danas Letonije), kao četvrto dete u porodici apotekara, a pravo ime bilo mu je Markus Rotkovič. Da bi izbegla progon jevreja u Evropi porodica se preselila u Ameriku. Mark je studirao na Jejlu, a prezime je promenio 1940. Ostao je zapamćen po svojim velikim slikama u ulju sa monohromatskim površinama koje se pretapaju. Neke od njih, više su od 3 metra, a na pitanje sa koje udaljenosti ih treba posmatrati, odgovarao je veoma precizno, „sa 60 santimetara“. Slika „Narandžasto, crveno, žuto“ prodata je za rekordnih 87 miliona dolara čime je postala zvanično najskuplje savremeno umetničko delo na svetu. Mark Rotko nije voleo da govori o svojim delima, smatrao je da „slike moraju da budu tajanstvene“.

[/column]

[column size=’1/2′]nova_etiketa

[/column]

[/row]

 Iako potiče iz Sremskih Karlovaca, bermet se nekako lepo odomaćio na celoj Fruškoj gori. Ono što bi danas nazvali mitom, nekada je bilo „diškrecija“ i to ona koju su srpski državnici nosili na bečki dvor kada su hteli da umilostive i odobrovolje caricu Mariju Tereziju. Osim toga, diškrecija znači i pažljivost, smotrenost i obazrivost u govoru i ponašanju. Upravo iz tog razloga na etiketi Mačkovog bermeta se nalazi mladi par u smernom razgovoru uz zdravicu. Ovaj bermet, kao osobenost ima jednu izvanrednu lakoću i pitkost, te arome među kojima su najviše izraženi cimet, karanfilić i pelin. Služi se kao aperitiv ili dižestiv na temperaturi od 14-16°C i sjajno se uparuje sa čokoladom ili kremastim kolačima na bazi čokolade, ali i uz tradicionalne domaće kolačiće poput vanilica npr. Žiri ovogodišnjeg BeoWine-a dodelio mu je zlatnu medalju i tako blagoslovio njegovo prvo javno pojavljivanje.