Otvoren Svetski muzej vina

Juče, 01.06.2016. u Bordou, svetskoj prestonici vina, na 13.000 m², otvoren je La Cité du Vin i u njemu čak 21 vinska etiketa iz Srbije. Da budemo precizniji, u pitanju su vina Šumadije…

Otvaranje Grada vina, pratila je i velika medijska pompa, ali i prisustvo samog Predsednika Francuske, Fransoe Olanda.  U najmonumentalnije muzejsko – vinsko zdanje na svetu, uloženo je 85 miliona evra, a očekuje se da jedan ovakav sadržaj može privući oko pola miliona posetilaca godišnje od ukupno 6 miliona koliko ih poseti Bordo. Sam objekat je dizajniran tako da se ima osećaj prolaska kroz vino u čaši jer su „horizontalne i vertikalne linije povezane u jedinstveno neprekidno kretanje“ objasnija je Silvija Kazes, predsednica Fontacije za vinsku kulturu i civilizaciju koja je realizovala ceo projekat.

Fascinantna je i izuzetno velika pokrivenost tema koje se tiču vina i vinske kulture. Poseticiocima su na raspolaganju razne projekcije, prezentacije vinskih regija, vinoteke, degustacije koje vode vrhunski eksperti, obilazak vinograda, mogućnost učestvovanja u samom tehnološkom postupku proizvodnje vina i još mnogo drugih zanimljivih sadržaja. Pomoć stručnih vodiča dostupna je na 8 jezika i to za obilazak svih 10 spratova koliko ima La Cité du Vin.

[row]

[column size=’1/2′]Ono što posebno raduje i čini veliki iskorak kada je srpsko vinarstvo u pitanju, je prisustvo čak 21 srpske vinske etikete u stalnoj postavci muzeja. Svih devet vinarija, čija vina su ušla u ovaj reklo bi se milenijumski vinski poduhvat, nalazi se u Šumadiji, a većina njih je još uvek u usponu i tek traži svoje mesto na tržištu vina u Srbiji. Vina ovih vinarija su ovde zahvaljujući rezultatima na najprestižnijim takmičenjima, [/column][column size=’1/2′]La-Cité-du-Vin[/column][/row]

ali i izuzetnim naporima koje Udruženje vinara Šumadije ulaže u razvoj i popularizaciju vina ove srpske regije. Dakle, u Svetskom muzeju vina u Bordou, nalaze vina iz: Kraljevske vinarije, vinarije Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Arsenijević, Art Wine, Stari Hrast, Rogan i DeLena. „Velika je čast što smo deo te svetske izložbe, kao regija koja je do pre neku godinu tek pominjana u svetu vinarstva“, izjavio je Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije koji je i prisutvovao jučerašnjem svečanom otvaranju „Grada vina“.