Održana II Smotra vinskih viteških redova Srbije

Prvog dana jubilarnog 50-tog Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, održana je II Smotra vinskih viteških redova Srbije.

Uveličavajući svojim prisustvom svečani čin otvaranja ove prestižne manifestacije, vitezovi vina obučeni u raskošne odore, svojevrnim vizuelnim identitetom kraja koji predstavljaju, krenuli su u jedno i po časovni defile Master halom, u okviru koje su posetili Vinsku ulicu i degustirali vina. Duža zadržavanja dogodila su se ispred štanda Vinarije „Brindza“ Bačka Topola i Vinarije „Pavlović“ Biserno Ostrvo kod Novog Bečeja, gde su probali Muskat Krokan, vino koje je voleo da pije i Tito i Stane Dolanc.

U 13:00 časova, u sali Trougao, počeo je oficijalni deo programa.Uvodnu reč dala je direktorica Tursitičke organizacije Vojvodine, gospođa Nataša Pavlović, uz Agenciju za izdavanje novina Berček & Berček, pokretača i organizatora ovog susreta. Iskazujući veliko zadovoljstvo za iskorišćenu priliku okupljanja bezmalo 80 vitezova vina, ona je naglasila da će TOV i dalje podržavati ovaj događaj. Za to postoji više razloga. Jedan od njih je što je Vojvodina, sa svojih sedam vinskih rejona, ozbiljna vinska destinacija i da joj ovako jedinstveni skup priliči. Drugi razlog je tesno vezan za nastojanje TOV-a i promociju vinskog turizma u Vojvodini, i da se poslednjih godina ovaj vid turizma nikako ne može zanemariti, već se može doprineti njegovom daljem razvoju. „Ovo je prilika da ukažemo poštovanje vitezovima vina, jedinstvenim promoterima i vinskog turizma. Vitezove vina u celom svetu smatraju za vinske diplomate i oni čine čast svakom događaju. Sigurna sam da ćemo nastaviti put promocije vinskih redova i autohtonih vina i u narednim godinama, da promovišemo i vinske redove i autentična vina, da ćemo zajednički raditi na promoviji vina i na taj način uticati na razvoj vinskog turizma u Vojvodini i celoj Srbiji“ – rekla je tim povodom gospođa Nataša Pavlović.

U znak zahvalnosti za sve učinjeno za vitezove vina i vinske redove Srbije, direktorici je uručen poklon knjiga Slavomira Vojinovića „Vina Srbije“. Vitezovi su imali prostor da predstave svoj rad, daju predloge i smernice za dalji rast i razvoj ovog pokteta koji podržava i pomaže da vinogradarstvo, vinarstvo i vinski turizam dosegnu što viši nivo u postojećim uslovima. Mogle su se čuti zanimljive informacije, prenete su brojne poruke koje se odnose na ponašanje i delovanje vitezova „najplemenitijeg roda“.

Drugi deo događaja imao je radni karater. Ova, 2017. je godina obeležavanja 70 godina rada Instituta za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu u Sremskim Karlovcima, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Za tih 70 godina stvorene su 23 sorte, 7 klonova, tri subklona vinove loze, među kojima i Panonija, Morava, Sila, Neoplanta, Petra, Probus. Degustacijom vina poznatih vojvođanskih vinara Vinarija „Šijački“ iz Banoštora“ (Neoplanta), Vinskog salaša „Vindulo“ iz Temerina (Morava, Panonija), Instituta (Sila, Petra), Vinarija „Mrđanin“ Sremski Karlovci (Probus), uz prisustvo gospodina Milana Šijačkog i gospodina Lasla Dujmovića, koji su sa dr Ivaniševićem vitezovima preneli osnovna iskustva proizvodnje i karakteristike ovih sorti, održana je degustacija i razmenjena zapažanja.

Svi učesnici Smotre bili su jedinstveni u oceni potrebe ovakvih okupljanja, na prestižnim mestima, u okviru manifestacija kakav je Sajam turizma u Novom Sadu, jer bez pojavljivanja u javnosti i njihovog praćenja u medijima, ciljevi i zadatke koje su vitezovi vina postavili neće imati ni širinu, ni odjek, niti će stići do svih onih kojima je njihova pomoć potrebna, pa čak i najviših instanci, do onih koji donose zakone, propise i druge akte vezane za ovu privrednu granu.

Na Skupu su bili prisutni predstavnici svih vinskih redova članova Saveza vinskih viteških redova Srbije: Banatski vinski red „Sveti Teodor“ Vršac, Bački vinski red „Sveti Đorđe“ Feketić, Vinski red telečke visoravni „Agios Dimitrios“, Bajše, Vinski viteški red „Singidunum“ Beograd, Red vitezova vina „Sveti Orban“, Horgoš, Vinski viteški red „Simeon“ Vlasotince, Vinski viteški red „Steva pisar 1805“ Paraćin i Vinski viteški red „Zmaj Ognjeni Vuk“ iz Surčina. Iz opravdanih razloga Smotri nisu prisustovali članovi Vinskog viteškog reda Šumadije, Kragujevac. Prisutni su bili predstavnici prvog vinskog reda na tlu Srbije 2001. godine, „Arena Zabatkiensis“ iz Hajdukova, zatim članovi Vinskog viteškog reda „Monah Dorotej“ Župa i Vinskog vištekog reda „Dionis“ Titel, koji dele misiju i viziju ostalih vitezova vina, ali nisu članovi Saveza vinskih viteških redova Srbije.

Više fotografija možete da pogledati ovde.