Noviteti 12. Beogradskog Salona Vina

Obilje vinskih dešavanja u Srbiji, poslednjih godina, prosečnom vinoljupcu zaista ima šta da ponudi. Svako može da bira koji on njih će posetiti već prema lokaciji, izlagačima, ambijentu, pratećim sadržajima, (sve češće) muzici ili pak nekim drugim ličnim afinitetima. Ipak, postoji samo jedan koji se nikad i apsolutno nikako ne propušta, Beogradski Salon Vina.

Jedan od dva vikenda koji padaju polovinom decembra, svake godine je rezervisan za posetu ovom Salonu. Nekako, kao da Nova godina ne može da počne dok se prethodno u Hajatu ne sumiraju utisci i vidi šta je ono čemu ćemo se radovati u godini pred nama. Brojne radionice, premijere, horizontale, vertikale i sl. nešto su što nikako ne treba propustiti. Muzika je uvek tu i muzičari kao da sviraju bez pauze, ali nikako, ni u jednom trenutku ne remete atmosferu u sali. Ovde se jasno zna da glavna uloga pripada vinu i da smo svi mi ovde samo zbog toga. Kao i ranijih godina, broj radionica na kojima je moguće učestvovati je ograničen na dve ali, kako uvek ima onih koji previše kasne ili zaborave da dođu, strpljivo čekanje na ulazu se isplati. Kako ipak nije moguće, za samo dva dana koliko traje, ispratiti sve prateće događaje i probati sve ono što zamisliš, na kraju se sve ipak svede na kombinaciju dobrog plana, surovu realnost neviđene gužve i trunčicu sreće.

Upravo iz tih razloga, naše sagledavanje ovih 34 radionice, 70 vinarija, 500 vina od 100 sorti grožđa: 33 penušava, 40 šardonea, 32 sovinjona, 20 tamjanika, 50 rozea, 50 kabernea, 30 merloa, 25 prokupaca, 30 vranaca, kao i još 90 drugih sorti, desetine raznovrsnih kupaža, biodinamička i oranžna vina, svodimo na nivo lično doživljenog.

12. Beogradski Salon Vina

Noviteti

Teško da ćemo ovde uspeti da pobrojimo sve novo, a premijerno predstavljeno na Beogradskom Salonu Vina, ali definitivno ćemo dati sve od sebe u pokušaju da budemo što objektivniji. Pri tome, kao i uvek akcenat ćemo staviti na domaće proizvođače. Najveći prostor, zakupila je Vinarija Kovačević iz Iriga. Pretstavljena su već dobro poznata vina iz premijum linije, Orfelin u sve tri boje ali ipak, glavna tema su bila njihova oranž i vina iz amfore. Velika gužva sprečila nas je da detaljnije uživamo u ovim vinima, ali nas definitivno navodi na želju da ista probamo i u nekom mirnijem, degustaciji primerenijem ambijentu, jer ova vina to zaslužuju.

12. Beogradski Salon Vina

Velika očekivanja imali smo i od Vinarije Temet, koja je ovom prilikom premijerno predstavila svoja dva penušava prvenca. Prvi, bele boje, nastao tradicionalnom metodom proizvodnje od autohtone sorte grožđa tamjanika, izazvao je ovacije i pobrao sve simpatije onih koji su ga probali. Iako sasvim bez konkurencije, ovaj penušavac, iz linije koja nosi naziv Tri Morave, prema oceni (i nadanjima) svih prisutnih ima veliku budućnost. Jedina mana mu je što ga već nema na tržištu, te će u njemu uživati samo gosti određenih restorana koji su otkupili celu seriju. Ružičasti penušavac iz iste vinarije, nosi naziv Ergo i pripada liniji vina od internacionalnih sorti grožđa. Pogađate, nastao je fermentacijom bobica Pinot Noira. Iako mu je prethodno pomenuta tamjanika malo pomutila slavu, ovaj penušavac će definitivno naći svoje mesto na tržištu srpskih penušavih vina. Istina, ne premijerno, ali ipak zanimljivo je bilo probati i videti kako sazreva i prošlogodišnja zvezda salona vina, Dobra godina 2011 verovatno najskuplje vino iz Srbije. Tipična bordovska kupaža, izvesno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Već na nosu je sasvim jasno da ovo vino ima jedan snažan, stabilan karakter. Obilje voćnih aroma, savršeno integrisan barik i perfektni fanini, nešto je što nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

12. Beogradski Salon Vina

Vinarija Kiš iz Sremskih Karlovaca, oduševila je prisutne još ne potpuno završenim vinima. Naime, oni su doneli odluku da publici predstave još ne sasvim izbistrena vina kako bi svi zainteresovani mogli da naslute kvalitet berbe 2015. koja će na svetlost dana stupiti već u prvim danima nove godine, bar kada su bela i rose vina u pitanju. Sudeći prema gužvi oko njihovog stola, ovakav pristup je bio više nego atraktivan. Naravno, bilo je tu i vina iz ranijih godina, a posebno zadovoljstvo je bilo probati Grašac beli iz 2015. i uporediti ga sa prošlogodišnjim. Velika očekivanja, kako su se izjasnili svi prisutni, tiču se i rosea za koga se svi nadamo da će ponoviti uspeh svog prethodnika iz 2013. Suvišno je reći da je bermet bio standardno zanimljiv svim posetiocima salona.

12. Beogradski Salon Vina

Nekako stidljivo i kao samo za odabrane, Vinarija Belo brdo predstavila je svoj novi Pinot Noir koji je 18 meseci odležavao u bariku, pa onda još 12 u boci i na kraju, 6+ meseci u boci.

Najbolju berbu ikada (2011), predstavile su i crnogorske Plantaže 13. Juli u posebnoj seriji koja nosi naziv Stari podrum.

Magnum Cabernet Sauvignon Reserva 2012, sa sve pečatom od 24 karatnog zlata, predstavio se Podrum Radovanović, želeći tako da označi dvostruko zlato sa ocenjivanja u Bergamu, ali i 25 godina rada naše najstarije male privatne vinarije.

Nastaviće se…..