Kad 10+10 postane više od 20

Posredstvom GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Srbiju je protekle nedelje posetilo 10 blogera iz Nemačke, koji su u partnersvu sa 10 srpskih kolega otkrivali skrivene čari Srbije…

Ideja vodilja, prilikom osmišljavanja projekta, zasnivala se na činjenici da blogeri poseduju slobodu u izražavanju misli i prenošenju doživljaja, prilično ne opterećenu dnevno političkim dešavanjima. Upravo iz tog razloga, oni zauzimaju sve značajnije mesto  na globalnom medijskom nebu, te uživaju veliko poverenje čitalačke publike.  Zasnovana na ličnom doživljaju, blogosfera plasira uvek dobre priče, vredne da budu ispričane. S druge strane, GIZ prepoznaje potencijal mahom ruralnih područja i socijano ugrožene društvene zajednice, te kroz svoje projekte nastoji da da doprinos razvoju istih. Projekat „Zehn PLUS Zehn“ (u prevodu na srpski: 10 plus 10) imao je za cilj promociju nekih od najzanimljivijih iskustava, pri čemu 10 nemačkih i 10 srpskih blogera ima zadatak da svojoj publici prenese doživljeno iskustvo. Sudeći po dosadašnjim reakcijama, srpska istorija, tradicija, prirodne lepote i privredni potencijal, očarali su blogere obe države, a neposrednost i gostoljubivost domaćina učinila da požele da se ovde vrate.

Sveobuhvatnost tema, glavna su karakteristika ovog projekta. Naime, učesnici su bili raspoređeni u timove 1+1 u zavisnosti od toga koje teme prate, a pokrivali su oblasti poput zdrave hrane, organske poljoprivrede, ekologije, preduzetništva, turizma, biciklizma, gastronomije, vina i sl. Pogađete, naš mali tim za zadatak je imao posetu Račajkim pimnicama i obližnjoj vinariji Raj. Ali to nije bilo sve. Lična preduzimljivost i sjajan avanturistički duh sva četiri člana tima (dva blogera, predstavnik GIZ-a i vozač), odveli su nas put još jedne vinarije. Preciznije, mimo naše zvanične agende, posetili smo i vinariju Matalj, lidera negotinskog regiona i cele istočne Srbije barem kada je vino u pitanju. Bio je to fantastičan završetak jednog dana prepunog doživljaja, o kome ćete više čitati na ovim stranama u narednom periodu. Do tada, pratite hashtag #zehnpluszehn i budite deo zajednice koja ovih dana širi dobru energiju i priča dobru priču o jednoj malo drugačijoj Srbiji….