Balkan Wine Expo 2016

Kao i svake godine, Balkan Wine Expo 2016, vinskim poslenicima Srbije priredio je nezaboravan dan posvećen italijanskim vinima. U velikoj sali, svoja vina izložila su 32 vinara iz 11 vinskih regiona, a posetioci su mogli da probaju više od 300 različitih vina.  Ipak, poseban kuriozitet bila je radionica na temu jednog sasvim posebnog italijanskog penušavog vina, koje ceo svet poznaje pod imenom Prosecco.

Balkan Wine Expo za osnovni cilj ima da tržištu Balkana, a pre svega Srbije, predstavi pažljivo odabrana preduzeća italijanskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, te prikaže karakteristične proizvode i prezentuje specifičnosti Italije. Ceo događaj namenjen je profesionalcima iz ove oblasti, a organizovan je od strane Konzorcijuma „Vino i ukusi Italije“ i Pilota Green, u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu. Ove godine, održan je 01.04.2016. u hotelu Crowne Plaza Beograd. Nama najzanimljiviji deo svakako je bila radionica „Proseko D.O.C. i njegova teritorija“

Radionica je organizovana pod pokroviteljstvom Konzorcijuma Prosecco D.O.C., te se prisutnima u pozdravnoj reči prvo obratio direktor Konzorcijuma, gospodin Luka Đavi. Podpredsednica Asocijacije somelijera Srbije, gospođa Đurđa Katić, dala je mali uvod u temu, dok je samu degustaciju vodio novinar i Somellier Master Class A.I.S., Bartolomeo Roberto Lepori.

Logo Prosecco konzorcijuma sadrži u centru sunce sa devet zraka u obliku vinskih čaša. Ti zraci sunca simbolišu i tačan broj okruga u kojima se proizvodi Prosecco D.O.C. Prosecco se proizvodi isključivo od sorte grožđa Glera i može sadržati do 15% drugih autohtonih ili internacionalnih sorti kao što su: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero. Do proleća 2010. godine, bilo je uobičajeno i grožđe nazivati Prosecco međutim, tada je odlučeno da se Proseccom naziva isključivo vino proizvedeno u devet D.O.C. provincija, dok je za ime grožđa uzet stari naziv Glera. Kada su brojke u pitanju, važno je istaći da u Italiji postoje samo dva Proseco D.O.C. regiona: Veneto-Friuli i Venezia Giulia, u koje se svešteno 9 provincija. Svi zajedno imaju negde oko 20.000 hektara vinograda, 10.452 uzgajivača grožđa, 1.201 proizvođača vina od čega njih 356 proizvodi penušavo vino. Svaka boca Prosecco D.O.C. ima svoju državnu markicu (nešto slično  našoj akciznoj) i ukoliko je nema na vrhu boce, treba da znate da se radi o falsifikatu.

Što se same degustacije tiče, probali smo sledeće:

1.CANTINA COLLI DEL SOLIGO – PROSECCO D.O.C. TREVISO BRUT

Potiče iz oblasti Treviso. Vinograd se nalazi na oko 500 metara nadmorske visine. Sađeno je  3.500 do 4.000 čokota po hektaru, grožđe se bere u prvoj polovini septembra, a flašira već u decembru. Napravljeno je od 100% sorte Glera. Tipično za prosecco, vino je žute boje sa nijansama zelene. Dominiraju arome poljskog cveća, kruška i zelena jabuka. 6,1 g/l kiselina doprinosi izraženoj svežini. Služiti dobro ohlađeno, kao aperitivno vino ili uz belu ribu i bela mesa.

2.BORGO MOLINO – MOTIVO PROSECCO D.O.C. BRUT

Vinograd se nalazi u dolini, a zemlja je bogata krečnjakom. Po hektaru je zasađeno svega 2.800 čokota, od čega se dobija oko 18 tona grožđa. Ovo vino sadrži 10g/l šećera (dakle na samoj granici između brut i extra dry). Ima 6,2g/l kiselina i proizvede se svega 2.500 boca godišnje. Vino je bledo žute boje, sa izraženim aromama zrele žute jabuke, breskve i posebno cveta breskve. Karakteriše ga divna postojana pena i odličan balans kiselina. Sjajan par uz grilovano povrće, bela mesa i rižoto od povrća.

3.SAN SIMONE DI BRISOTTOPERLAE NAONIS PROSECCO D.O.C. MILLESIMATO BRUT

Dolazi iz oblasti Friuli, sa 3.500 čokota po hektaru od čega se dobija 10 tona grožđa. Nakon berbe, fermentira 30 do 40 dana u tanku na 14 do 16°C, sve dok ne dođe do 6 bara. Tada se fermentacija blokira na 8 do 10°C i ostaje tako još 3 meseca, nakon čega sledi filtriranje i flaširanje pod hiperbaričnom kontrolom. Vino je bledo žute boje sa zelenkastim odsjajem. Aromatski kompleks obiluje cvetom belog bagrema, agrumima uz primese kajsije i jabuke. Izuzetno je prijatan, pun i kremast na ukusu u može se služiti uz ceo obrok, ali ne i desert.

4.CANTINA SOCIALE MONTELLIANA E DEI COLLI ASOLANI – PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Podrum je izgrađen davne 1957. godine, od strane 400 udruženih proizvođača koji proizvode čak 46 različitih vina (27 mirnih i 19 penušavih). Poseduju 600 h vinograda, odakle se ubere oko 6.000 tona grožđa. Vino je spravljeno od preko 90 % sorte Glera dok ostalo čine Chardonnay i Pinot Grigio. Vino sadrži 15g/l šećera i 5,8 g/l kiselina. Tipično vino za vinograd, tipične boje i aroma. Na ukusu izuzetno prijatno, pre svega aperitivno vino.

5.VAL D’OCA – PROSECCO D.O.C. EXTRA DRY ARGENTO

Kooperativa započeta 1952. godine. Godišnje se proizvede oko 12.000 tona grožđa, na 612 hektara. Više od polovine, tačnije 55% je pod zasadima Glere. Vina proizvode u čak 28 proizvodnih linija. Zbog pozicije vinograda i blizine Alpa, vina su veoma specifična. Odlikuje ih visok stepen kiselina, u ovom slučaju čak 16,5g/l i blaga mineralnost. Na mirisu dominira blo cveće, jabuke i kruške, koji su na ukusu upotpunjeni agrumima koji osvajaju. Ipak, ovo je jedno lepo izbalansirano, lagano i potpuno harmonično aperivno vino koje bi svoj puni potencijal iskazalo uz npr. blanširane tikvice ili rižoto od spanaća.

6.VINICOLA SERENA – PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Do 1990. godine, ovde su se proizvodila isključivo rinfuzna vina. Međutim, izborom novih linija, proizvodnja je krenula u sasvim drugom pravcu. Ovo je jedan izuzetno mineralni prosecco koji sadrži 15g/l šećera i spravljen je od 100% sorte Glera. Ovo je jedno lepo, živahno vino koje ima kontinuitet. Sveže je i meko s izraženim aromama jabuke i bagrema. Može se piti samo ili kao aperitiv, a preporučuje se i za koktele. Izvanredan odnos cena-kvalitet i sjajno sljubljivanje sa pizetama ili kišom od povrća npr.

7.CA DI RAJO – PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Izuzetno mineralno, skoro slankasto na ukusu, sa 6,3g/l kiselina i 17g/l šećera. Karakterišu ga arome belog cveća, jabuke, kruške i agrumi (pre svega grejp). Veoma je harmonično i pitko. Sjajan par činio bi cvet tikve ispunjen mozarelom i pohovano povrće.

8.LA MARCA VINI E SPUMANTI – PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Brzo vino. Grožđe se bere polovinom septembra i fermentira samo 30 dana. Prosecco se i inače pija samo 2 godine, jer toliko zadržava svežinu. Sadrži 17% šećera. Izuzetno je sveže i lako.

9.CANTINA DI RAUSCEDO – PROSECCO D.O.C. EXTRA DRY

Pre 60 godina, 400 proizvođača udružilo je snage i započelo proizvodnju čak 8 penušavih vina koja i danas traje. Zemljište je izuzetno plodno i nalazi se uz reku, a na svega nekoliko kilometara od mora. Nedaleko odatle su i Dolomiti što ovom vinogradu daje jednu izuzetnu klimu. Sve ovo omogućilo je čak 4.500 čokota po hektaru. Vino je spravljeno od 100% sorte Glera i ima 15gr/l šećera, tipično žuto zelenkastu boju i tipične arome. Pena je bogata, a mehurići čvrsti i odlučni. Vino je pitko i postojano. Savršen par bile bi lagane paste, rižota i glavna jela.

10.PALADIN – PROSECCO D.OC. DRY

Istočno Veneto. Od ukupno 100h biodinamičkih vinograda, samo 10h se koristi za proizvodnju grožđa namenjenog ovom vinu. Po sastavu, ovo vino je 85% Glera i 15% Pinot Bianco. Sadrži 20 gr/l šećera. Posebnost ovog vina je fermentacija na 16°C koja se zaustavlja polovinom novembra. Tada se dodaje u 10% šire Glere, što za rezultat daje jedno veoma elegantno, harmonično, lepo vino koje se lako pije. Zbog dodatka šire, na mirisu se oseti grožđe, što jeste još jedna posebnost. Izuzetan balans kiselina, čini ovo vino izuzetno pitkim i pogodnim za uživanje uz voće i lagane letnje deserte.