Žuti cvet – Vinarija Aleksić

Miris žutog cveća, omiljeni je miris vranjanaca. Legenda kaže da je, pred kraj Prvog svetskog rata, tuda prolazila francuska vojska, a jedan od vojnika, videvši baku kako sadi cveće, pozdravio je svojim maternjim “Bon jour!”

– „Nije to sine božur, to je žuto cveće!“, odgovorila mu je, pogrešno ga razumevši.

Od tada, žuto cveće je zaštitni znak Vranja, a nalazi se na gradskom grbu, zastavi i od skoro, na vinskoj boci Vinarije Aleksić.

Za ovu vinariju i „vina ženskih ruku delo“ ste već sigurno čuli. Sva vina su skladna, elegantna i nenametljiva, a ipak nekako veoma zapažena na srpskoj vinskoj sceni. Tipično damski reklo bi se. Ipak, pre par dana, sve nas je obradovala vest da je „Žuti cvet“ po sastavu čista tamjanika, na velikom ocenjivanju muskatnih vina „Muscats Du Monde“ u Francuskoj, dobio ni manje ni više nego srebrnu medalju. Zamislite, autohtona srpska tamjanika, pa još od ženske ruke spravljena, srebrom okićena od strane 55 vinskih sudija! Još ako uzmemo u obzir da je u pitanju berba 2014. uspeh se definitivno multiplikuje.

Bilo kako bilo, tamjanika postaje sve cenjenija sorta, sad evo i mimo granica naše zemlje i to je podatak koji zaista nosi veliku radost. Inače, tamjanika ovaj naziv nosi po najdražem mirisu u Srba, iako na tamjan uopšte ne miriše. I pored toga, mirisna aromatika ovog vina izvija se iz čaše i stiže pravo do srca onih koji ovakva vina vole, a ima nas, dao Bog…

Naziv: Žuti cvet
Berba: 2014.
Sastav: 100% Tamjanika
Alkohol: 11%
Proizvođač: Vinarija Aleksić
Oblast: Vranjski rejon

Svetlo žute boje i izuzetne bistrine, već na prvi pogled pleni elegancijom i izuzetnom pokretljivošću u čaši. Dominiraju prepoznatljive cvetne arome koje su u pozadini tiho i nenametljivo upotpunjene citrusnim notama. Na ukusu blago mineralno, osvežavajuće i skladno, prijatne sočne završnice.

Preporuka služenja: 8 – 10°C

„Žuti cvet“ je jedno od onih vina koja bez problema možete poslužiti kao aperitiv, čak i bez hrane. Ipak, dodajte mu parče domaće proje sa malo mladog belog sira i bićete iznenađeni količinom sklada. Lep par biće i sa laganim letnjim salatama, belom ribom i belim mesom, dok će uz suvu pitu od koštunjavog voća pokazati sav svoj raskoš.

Prosečna cena u vinotekama: 650 din