VIZIJA – Vinarija Aleksandrović

Veruje se da je prve reznice Cabernet Franc-a iz Bordoa u dolinu Loare doneo čuveni francuski kardinal Rišelje još u XVII veku. Izvesnom igumanu Bretonu dao je u zadatak da ih posadi, neguje i razmnožava. Sorta se toliko odomaćila u ovoj regiji da je pojedinci i danas iz poštovanja nazivaju Bretonovim imenom.

Vina ove sorte su delikatna i prefinjena, a po snazi i aromatskom kompleksu bi se mogla svrstati negde između Merloa i Cabernet Sauvignona. U stvari, Cabernet Franc se ovom prvom dodaje da bi mu dao snagu i bogatstvo aroma, dok se sa drugim kupažira kako bi mu ublažio robusnost. Shodno tome, najčešće ga i srećemo kao nepravedno zapostavljeni treći sastojak čuvenih bordovskih kupaža. Cabernet Franc se pokazao kao veoma zahvalna sorta te ga ima po celom svetu, iako je i dalje najcenjeniji u domovini. Realno, stručnjaci kažu da bi i u Srbiji davao više nego dobre rezultate, ali ga iz nekog razloga nema previše. Vinarija Aleksandrović ne bi bila to što jeste da ga nema u svojim vinogradima i da od njega ne napravi jedno po svim karakteristikama izuzetno vino. Istini za volju, i ovde je reč o kupaži tj. dodatku 30% Cabernet Sauvignona što za konačan rezultat daje vino koje će vas izvesno oduševiti…

Naziv: VIZIJA REZERVE
Berba: 2013
Sastav: 70% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon
Alkohol: 13,9%
Proizvođač: Vinarija Aleksandrović
Oblast: Šumadijski rejon, Oplenačko vinogorje

Vino je intenzivno rubin crvene boje, s purpurnim odsjajem na obodu. Na nosu intenzivan miris crnog šumskog voća, kupina, borovnica, malina i ljubičica. Veoma elegantna upotreba hrasta upotpunjuje doživljaj. Na ukusu puno, sadržajno i delikatno s izraženim aromama crnog voća, suvih šljiva i vanile. Fini meki tanini i savršen balans kiselina daju ovom vinu jednu prefinjenu,  delikatnu notu koja se stapa u dugu voćnu završnicu.

Prepotuka služenja: 16-18°C uz obavezno dekantiranje

Vino se čini idealnim za sljubljivanje sa skoro svim vrstama mesa, prevashodno dinstanih, od piletine, ćuretine, teletine pa sve do prasetine i pernate divljači. Takođe, idelan spoj bile bi i paste i jela na bazi crvenih sosova i paradajza, ali i neki vegetarijanski specijaliteti. Ovo vino bilo bi zanimljivo probati i uz blage čokoladne deserte kakav je npr. mus na bazi čokolade.

Prosečna cena u vinotekama: 1.250 din