Valentino Mucci 2021 – Cantine Mucci

Cerasuolo d’Abruzzo DOC

Cantina Mucci osnovana je davne 1895. kada je njen osnivač Luigi Mucci dobio diplomu enologa. Danas posao vodi peta generacija ove porodice, Aurelia i Valentino Mucci uz budan nadzor svog oca Nikole koji i dalje svakodnevno brine o vinogradima, a tu je i nekolicina zaposlenih mladih stručnjaka. Vinarija je smeštena u malom selu Torino di Sangro koje se nalazi u južnom delu regije Abruzzo. Okruženje je potpuno prirodno, skoro divlje, bez ikakve industrije. 20 hektara njihovih vinograda smešteno je na blagim padinama brda koja oktužuju selo i pod uticajem su kako Apenina tako i Jadranskog mora. Godišnja proizvodnje vinarije Mucci je oko 250.000 boca. Od belih vina tu su Trebbiano d’Aruzzo, Pecorino Terre di Chieti i Falanghina Terre di Chieti, zatim Montepulcianu d’Abruzzo, Cabernet Sauvignon Terre di Chieti od crvenih i ružičasti Cerasuolo d’Abruzzo koji danas predstavljamo. Od 2012., šarmat metodom, proizvodi se i penušavac Mucci Spumante Extra Dry, kao kupaža sorti Pecorino i Falanghina. 75% ukupne proizvodnje odlazi u izvoz. Sva vina ove vinarije imaju prepoznatljiv karakter koji ostavlja duboku impresiju a jedno od najupečatljivijih je i ovaj Cerasuolo d’Abruzzo, snažno obojeni roze tipičan za ovu regiju.

Naziv: Valentino Mucci DOC

Berba: 2021

Sastav: 100% Montepulciano

Proizvođač: Cantine Mucci

Oblast: Abruzzo, Italia

Snažno obojen roze boje višnje. Svež, voćan, bogat aromama svežih jagoda, malina, geranijuma i ratluka od ruže. Mineralan, nežno taninski i slojevit, svoju moćnu prirodu demonstrira iz gutljaja u gutljaj. Upečatljiva voćna završnica.

Preporuka služenja: Zanimljivo je da se ohlađen na 10 do 12 stepeni lepo sljubljuje s lakšim jelima poput svežih letnjih obrok salata, dok je nešto topliji, oko 16 stepeni upečatljiviji uz paste, mesa i pečenu ribu.

Prosečna cena: 10 evra

Zahvaljujemo se Italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu ICE/ITA, kancelarija u Beogradu na prilici da posetimo regiju Abruzzo kao i da prisustvujemo manifestaciji Phenomena koja promoviše žensko preduzetništvo, a koja je ove godine održana u Peskari.