Selena 2019, Vinarija Plavinci

U grčkoj mitologiji, boginja i personifikacija Meseca, u srpskoj realnosti, jedina organska tamjanika koja će vas osvojiti već na prvi gutljaj.

Jedna od najčešćih zabluda kada su autohtone sorte vinove loze u pitanju je ona o tamjanici. Svako belo grožđe muskatnog mirisa u Srbiji se nazivalo tamjanikom. Istini za volju, dokazano, u jednom starom negotinskom vinogradu postoji nešto što vlasnici nazivaju tamjanikom a čega nema u ampelografskim kolekcijama i bazama podataka, što može značiti da ta, skoro mitska, autohtona srpska tamjanika zaista postoji. Bilo kako bilo, pod imenom tamjanika danas se najčešće prodaje vino bele muskatne sorte grožđa, zvaničnog (internacionalnog) imena Muscat blanc a Petit Grains (muskat beli sitnog zrna). Od ostalih sinonima u zemljama okruženja najčešće se sreće kao: muskat beli, muskat frontinjan, moscato bianco, brown muscat, muskateller… Zbog svega ovoga ali i činjenice da u Srbiji daje dobre rezultate, ovu sortu, ma kako je zvali, možemo smatrati odomaćenom, nikako autohtonom.

Ipak, tamjanika se smatra rodonačelnikom svih muskata, a vodeći svetski ampelografi tvrde da se, u identičnom obliku kao danas, tamjanika mogla naći i pre 2.000 godina u Grčkoj, na ostrvu Samos. To praktično znači, da su čuvena vina Samosa, ništa drugo do ono što mi nazivamo tamjanika. Grožđe tamjanike, koju danas premijerno degustiramo, potiče iz regiona Centralna Srbija. Ovaj konkretni vinograd posađen je negde u periodu između dva rata, ali je tačna godina sadnje ostala nepoznata. Pretpostavka je da potiče negde iz 30-ih godina prošlog veka. Loza nije podvrgnuta DNK analizi ali sama činjenica da je jako stara, ali i otporna na bolesti (čitaj: gaji se organski) budi nadu da i u ovom slučaju imamo onu pravu, autohtonu, srpsku tamjaniku. Vinograd se nalazi na dobro osunčanoj padini koja se pitomo spušta ka obalama Južne Morave, nedaleko od Stalaća. Vinifikacija potpuno zrelog grožđa obavljena je u podrumima vinarije Plavinci (Grocka). Grožđe je uzgajano organski, baš kao što je i vinifikovano. Važno je spomenuti i to da je ovo jedno od retkih vina u Srbiji koje je pogodno za ljude koji praktikuju veganski i vegetarijanski način ishrane.

Naziv: Selena
Berba: 2019
Sastav: 100% tamjanika
Alkohol: 14,9%
Kiseline:6,7gr/lit
Šećer: 1,04 gr/lit
Ukupan SO2: 28,67 mg/lit (prema evropskim standardima, maksimalno je dozvoljeno 150 mg/lit za organsku proizvodnju)
Proizvođač: Organska vinarija Plavinci
Oblast: Centralna Srbija

Intezivno zlatno žute boje, na obodu odsjaj starog zlata. Punijeg tela i tipičnog muskatnog bukea. Na nosu sveže, cvetno i voćno. Dominira belo cveće i posebno cvet limuna mesečara ali i narandže. Blago su prisutne i arome zrelih citrusa i čak kandirane kore pomorandže. Na ukusu suvo (bez zaostalog šećera), sveže, dobro izbalansirano i bogato citrusima. Završnica duga,  ubedljiva, blago bademasta i slasna, s izraženom aromom kandirane pomorandže.

Preporuka služenja: 8-10°C

Reklo bi se da u čaši imamo pravo gastronomsko vino koje teško može biti olako shvaćeno i pogodno za lagano uživanje u dugim letnjim večerima. Ovo vino zahteva ozbiljnog gastro partnera koga treba tražiti u pikantnim specijalitetima domaće ali i azijske kuhinje. Hrskava svežina (ali i alkohol) ovom vinu daruje dugovečnost ali i mogućnost sljubljivanja s mesom poput naše tradicionalne prasetine ili pak masnijim rečnim ribama (som, šaran).

Cena u vinariji: 1.500 din