Sauvignon Blanc – Vinarija Pusula

Pusula znači pismo, poruka. Baš iz tog razloga, svaka etiketa Vinarije Pusula nosi neku poruku. Poruku koju su napisali sami i posvetili je nama koji u njihovim vinima uživamo. I ne, nisu se potpisivali. I nisu tekst štampali krupnim slovima da svako može da pročita. Možda baš zato da to ostane tajna ili iz nekog drugog, samo njima znanog razloga. Mi verujemo da je pismo namenjeno baš nama, malobrojnima koji smo se dobro potrudili da poruku rastumačimo i Vama koji imate nas da Vam istu prenesemo…

“Odakle početi? Od zelenih lastara i osunčane padine? Vratiti se dvadesetak godina u nazad, zapitati se koja je ljubav tada bila važnija? Još neku godinu pre, kada je otac majci poklonio komad crvene zemlje? Ili pak još dalje, u detinjstvo, korenima? Od kada postojim bilo je jasno da ja jesam ili nisam. Umem da upalim vatru i ugasim požar. I zamišljam mnogo visoko i na duge staze. I znam, jednog dana, sve će imati savršen smisao. I ti i ja. I sve ono što se žrtvovalo. I besane noći. I buđenje u cik zore. I strah. I iščekivanje. Možda je to baš danas kada sedim ovde sa tobom? Možda je baš danas dan kada tajne ustupaju mesto istinama? Opet, možda ti je priroda povodljiva pa te navede na pogrešno? Možda smo i ti i ja, baš kao i ovi, još nezavučeni lastari, svoreni da nas vetar raspoloženja pomera kako mu volja? Ipak, želim da verujem da je drugačije. Previše bi mučno bilo da te niko za sve te godine ne zavoli i da ne uzvratiš istom merom jer, šta je važnije? Voleti ili biti voljen? Da li je ptici važnije levo ili desno krilo? Bilo bi previše bolno da ostariš lutajući. Zalud bačeni trud i sva ljubav stvoritelja. Dakako, uvek se nadamo drugačijem scenariju. Telo ustreperi i srce zalupa jače iščekujući da vidi tvoje predivne boje. Pri prvom susretu, naizgled zatvorene, previše jednostavne i jednolične. Nijanse kojima zrelost, koju nose godine, daje posebnu vrstu kompleksne gradacije, oku skoro neuhvatljive. Duša se oboji istim u znak prepoznavanja, baš kao kod dvoje koji tek treba da postanu ljubavnici. Zatim na red dođu mirisi. Da li prepoznajem tvoje kao svoje? Umeju li da me opiju, ponesu u vinograde i voćnjake? Da li me podsećaju na tebe ili na neku ljubav davnu? Bilo bi lepo da budu samo tvoji, jedinstveni i prepoznatljivi. Da te ne poredim sa nekim bivšima. Ali bih da te tražim u nekim budućima. Preživljavam usud ponovnog upoznavanja i neporecivu činjenicu da si ti sve ono sto sam ikada želela. Da, baš ti. Tako ostrašćen i svoj. Sa svim svojim raspoloženjima i varijacijama, bile one odraz plemenitog drveta koji sa sobom nosi note dima ili pak žute cvasti i prodornog mirisa zelene stabljike. Sa svežinom koja budi i oslobađa umora. Nekako silan i nežan u isti mah. Pravi kameleon, a opet nekako stalan i vazda prepoznatljiv. Pomalo savage. Opijajući i opominjući, ti se ne završavaš …”

Tekst sa etikete potpisuje: Dijana Milić

Naziv: Pusula Sauvignon Blanc
Berba: 2014
Sastav: 100% Sauvignon Blanc
Alkohol: 13%
Proizvođač: Vinarija Pusula
Oblast: Pocersko – Valjevski rejon, Valjevo, Miličinica

Vino je svetlo žute boje, blagog intenziteta. Na nosu sasvim zeleno. Ima tu dosta herbalnih nota, zelene paprike, lista paradajza, špargle, ali i citrusa, prevashodno grejpa. Hrskava svežina i slabo telo upućuju na hladniju godinu, ali zato otvaraju brojne mogućnosti sljubljivanja sa tipičnim srpskim mrsom. Završnica duga i skladna, pretežno citrusna. U zbiru, ovo je jedno veoma elegantno vino bogato aromama koje se otvaraju u slojevima.

Preporuka služenja: 6- 8°C

Kada je izbor hrane u pitanju, svežina ovog vina biće savršen pratilac većini tzv. belog srpskog mrsa, tako tipičnog za valjevski kraj. Masniji beli sir, kajmak, koziji sir, slanina, pršut, duvan čvarci i proja biće savršen par ovom sovinjonu. Uklopiće se i sa različitim pastama na bazi belih sosova, grilovano povrće, bela mesa, ali i plodove mora.

Prosečna cena u vinotekama: 800 din.