PRIMITIVO PUGLIA – Monteverdi

Duga vinogradarska tradicija čuvene „italijanske štikle“ oličene u sadržaju ove boce, u potpunosti će ispuniti vaša očekivanja…

Legenda kaže da se potiskujući austrijske trupe, sam Napoleon sa svojom vojskom jednoga dana obreo u malom gradiću u srcu Lombardije. Kako to već biva, od lokalnog stanovništva dobio je savet u kojoj taverni potražiti dobru hranu i vino. Kažu da mu se vino toliko dopalo da je poželeo da upozna i samog vinara. Vinar, tada dvadesetčetvorogodišnji momak, Angelo Maria Monteverdi bio je na samom početku svoje, kako se ispostavilo, veoma uspešne karijere. Bilo je to davnog 10. maja 1796. godine. Ista ljubav i strast ka proizvodnji dobrih vina vodi danas i njegove potomke.

Vremenom, tehnologija i posedi su se širili, a portfolio današnje vinarije Monteverdi obuhvata kvalitetna vina iz nekoliko najboljih vinskih regija Italije: Toskane, Pijedmonta, Veneta, Abruci, Sicilije i naravno Pulje. Naš današnji izbor odnosi se na Primitivo iz regije Pulja, prema mišljenju većine vinskih znalaca, najbolje italijanske regije kada je ova sorta u pitanju, a koji je na nedavno održanom mastercclasu proglašen za „best buy“ Primitivo u Srbiji.

Naziv: Primitivo Puglia
Berba: 2014
Sastav: 100% Primitivo
Alkohol: 14,5%
Proizvođač: Vinarija Monteverdi
Oblast: Pulja, Južna Italija

Vino je purpurno crvene boje s ljubičastim odsjajem na obodu. Bogato i kompleksno već pri prvom doživljaju, karakterišu ga mirisi zrelih malina i kupina, ljubičice, ali i prefinjene zemljane arome i začini poput anisa. Na ukusu je puno, somotasto, postojano i sveže. Arome crnog bobičastog voća, dobri, zreli tanini, blaga mineralnost, nežni začini i mudro korišćen barik, daju ovom vinu doživljaj elegancije i lepu voćnu završnicu koja dugo traje.

Preporuka služenja: 17 – 18°C

Sav svoj potencijal, ovo vino će pokazati ukoliko ga poslužite uz divljač, zrela crvena mesa, masnije sireve ili paste sa crvenim sosovima.

Prosečna cena: 1.000 din