PRIMITIVO ANNIVERSARIO 62 RISERVA 2012 – CANTINE SAN MARZANO, PUGLIA


Pulja (Puglia) je vinski region južne Italije koji se,
zbog svog položaja na čuvenoj čizmi Evrope, često naziva „štikla čizme“. Poslednjih godina postala je veoma atraktivna kako zbog predivnih peščanih obala, sjajne arhitekture ali i zanimljive gastronomije te vrhunskih vina.

Regija, koja čini štiklu italijanske čizme, može se pohvaliti drevnim vinarskim tradicijama. Tokom Rimskog carstva vina ovog regiona  su se izvozila širom civilizovanog sveta. Renesansni lideri, poput Lorenza il Magnifica, bili su impresionirani vinima Pulje, a nakon francuske okupacije Italije, ogromne količine su otpremljene u Francusku. Poslednjih godina, Pulja posvećuje puno pažnje vinogradarskom sektoru, stvarajući tako neka od najboljih vina Italije.

1962. godine , 19 vinara, odlučnih da dokažu visok potencijal vina iz Salenta, udružilo se i osnovalo Cantine San Marzano. Od tada je prošlo dosta vremena ali loza njihovom rukom posađena, još uvek daje sirovinu vrhunskog kvaliteta. Stoga, uz mnogo iskustva i još više inovacija, iz ovih vinograda danas potiču neka zaista vrhunska vina. Jedan od njih je i ovaj Primitivo Annieversario 62 Riserva iz berbe 2012 koji vam danas predstavljamo.

Primitivo di Manduria je ključna DOC apelacija sa sortu primitivo u regiji Pulja. Za nas je posebno zanimljivo da znamo da su sinonimi za naziv ove sorte i kratošija, zinfandel i crljenak, kao i da originalno potiče iz Crne Gore kako je dokazano poslednjih godina. Bilo  kako bilo, u južnoj Italiji, ova sorta daje jako dobre rezultate a jedan od najboljih primera je i ova etiketa. Grožđe potiče iz veoma starih vinograda sa područja San Marzano i Sava. Crveno zemljište, fine teksture, bogato je vaporastim donjim slojevima ali i intenzivnim prisustvom oksida gvožđa. Grožđe se bere drugom polovinom septembra meseca kao veoma zrelo i uvek ručno. Maceracija traje 18 dana na 80% grožđa i 25 dana na 20% grožđa a zasejava se divljim kvascima iz istog vinograda. Fermentacija se odvija na kontrolisanoj temperaturi od 24 do 26 stepeni celzijusa, a pre flaširanja, vino odležava 18 meseci u baricima od američkog i francuskog hrasta.

Naziv: PRIMITIVO ANNIVERSARIO 62 RISERVA
Berba: 2012
Sastav: 100% Primitivo
Proizvođač: CANTINE SAN MARZANO
Oblast: Pulja,  Italija

Intenzivno rubin crvene boje. Karakteriše ga širok i složen spektar voćnih mirisa suve šljive, kompota od višanja, džema od višanja, s notama duvana i kedrovine. Veoma punog tela, glatko i bogato taninima. U završnici bogato aromama kakaa, kafe i vanile.  Veoma interesantno vino koje zaslužuje posebne trenutke.

Preporuka služenja: 18°C uz obavezno prethodno dekantiranje

Pravo gastronomsko vino koje prosto vapi za zalogajima crvenog mesa i/ili jako zrelih sireva.

Prosečna cena: 3.200 dinara

Ovaj tekst je deo promotivne on-line kampanje o italijanskim vinima, u okviru V Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, u saradnji sa Ambasadom Italije.