PORTUGIZER 2016 – Vinarija Kiš

Zvanično najbolji portugizer sveta na tržištu od 01.10.2017. godine…

U organizaciji magazina o hrani i vinu Pécsi Borozó, 21.04.2017. održano je peto po redu ocenjivanje najboljih Portugizera sveta. Kao i svake godine, polovinu uzoraka činila su vina iz Mađarske, gde je ova sorta veoma popularna, dok su ostali uzorci stizali iz Austrije, Hrvatske, Slovačke, Nemačke, Češke, Slovenije, Italije, Srbije i jedan, čak iz Čilea. Ove godine, ocenjivan  je 101 uzorak. Internacionalni žiri činilo je 15 uglednih sudija iz raznih zemalja sveta: Japana, Kine, Južne Afrike, Kanade, Italije, Španije, Letonije, Austrije, Mađarske i Srbije.

Vina su ocenjivana u četiri kategorije: mladi portugizeri iz berbe 2016, odležali portugizeri, kupaže i specijalni portugizeri. Dodeljene su 4 šampionske nagrade, 86 medalja i proglašen Apsolutni pobednik ovogodišnjeg Portugieser Du Monde. Upravo ovu, najprestižniju titulu, najboljeg među najboljima, poneo je Portugizer Vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca, čime je ovo vino steklo titulu zvanično najboljeg portugizera na svetu!

Kada smo Predraga Crnkovića, vlasnika Vinarije Kiš i tvorca ovog vina pitali u čemu je tajna ovogodišnjeg uspeha njegovog portugizera, koji je istina i ranije osvajao medalje na ovom ocenjivanju, odgovorio nam je krajnje jednostavno: „Negovao sam ga kao da je Cabernet Sauvignon“. U praksi, ovo znači posebnu pažnju u vinogradu gde je krajem leta urađena defolijacija čime je grozd s obe strane izložen suncu, promenjeni su kvasci, a deo soka je otišao i u roze. Po završetku fermentacije, ovaj portugizer je odležavao u korišćenim hrastovim baricima.

Imajući u vidu činjenicu da je ovo prva samostalna berba, jednog pokazalo se inovativnog mladog vinara, uspeh je tim veći. Takođe, čini se da je viševekovna tradicija vinarstva i vinogradarstva u porodici Kiš dobila dostojnog naslednika. Dame i gospodo, pretstavljamo vam zvanično najbolji portugizer na svetu!

Naziv: Kišov portugizer
Berba: 2016
Sastav: 100% Portugizer
Alkohol: 13%
Proizvođač: Vinarija Kiš
Oblast: Sremski rejon, Fruškogorsko vinogorje

Zatvoreno rubin crvene boje ovo vino je pravi crveni ambasador Fruškogorskog vinogorja. Srednjeg tela, umerene pokretljivosti u čaši. Na nosu bogat mirisima kupina, zrelih trešanja, ribizli i borovnica, upotpunjeno zemljanim, ali i začinskim aromama. Jedva primetan dim i crna čokolada, ovom vinu daju jednu ozbiljnu kompleksnost nad kojom ćete se zamisliti. Na ukusu izrazito voćno, sveže, lepih zrelih tanina i veoma ubedljive sočne završnice.

Preporuka služenja: 18-20ºC

Izuzetno lak za sljubljivanje sa hranom, ovaj fruškogorski bećar će se dobro pokazati uz većinu tipičnih sremačkih afrodizijaka: slanine, kobasice (čak i one pikantnije), jela sa roštilja, ali i prasetinu. Bilo bi zanimljivo probati ga i uz mesa prelivena voćnim sosevima, ali i deserte od mlečne čokolade npr.

Cena u vinotekama: Ograničena proizvodnja od svega 1000 boca, čini ovo vino dostupnim samo u nekoliko vinoteka i to po univerzalnoj ceni od svega 1.200 dinara.

Potražite ga u:
Vinoteka Beograd, Wine & Pleasure, Bulevar Oslobođenja 117, Beograd
Cerpromet 1, Kapetan Mišina 30, Beograd
Cerpromet 2, Jedrenska 1, Beograd
Compania de Vinos, Kalenićeva 3, Beograd
Fino Vino, Pop Lukina 6, Beograd
Riznica vina, Ruzveltova 48, Beograd
Srpska kuća vina , Braničevska 1, Beograd
Srpska kuća vina 2, Antifašističke borbe 15, Beograd
Pola pola, Mileševska 20, Beograd
Grape,Dositejeva 13, Beograd
Vino i tako to, Maksima Gorkog 17a, Novi Sad