Pinot Noir – Vinarija Deurić

Gajiti Pinot Noir u vinogradu predstavlja pravi izraz optimizma, u nekim slučajevima čak i izuzetne hrabrosti. Međutim, Vinarija Deurić je ove dve osobine već odavno izabrala kao svoje glavne vrline…

Iako prvo sortno crveno vino, Pinot Noir u ovoj vinariji nije nepoznanica. Do sada, pili smo ga u kupaži sa Merlotom, pod etiketom Talas crveni. Široj javnosti, u to vreme, još potpuno nepoznata vinarija osmelila se da nakon berbe 2014, prepune izazova za skoro sve evropske vinare, na tržište izađe sa dve etikete, od kojih je jedna u najvećoj meri sadržala upravo ovu sortu grožđa.

U suštini, Pinot Noir vodi poreklo iz francuske regije Burgundije. Smatra se da se ova sorta upravo tamo gajila još u 14 veku. Grozd je mali i kompaktan, te odatle i poreklo imena. Naime, reč „pinot“ na francuskom znači „borova šišarka“, dok „noir“ značava boju – „crno“. Od sinonima, najpoznatiji je pod imenom: Pinot crni, Burgundac crni, Pino nero, Black Burgundy, Blauburgunder, Spätburgunder, Rulandské modré…

Zahtevan za uzgoj, traži dobro provetren teren sa nešto svežijom klimom. Zato je izbor lokacije vinograda od presudnog značaja za kvalitet budućeg vina. Zasadi vinarije Deurić nalaze se na osunčanim proplancima Fruške gore, uz sam obod Nacinalnog parka. Ovakva pozicija vinogradima garantuje dosta sunčanih sati tokom dana, a 250 metara nadmorske visine, sveže letnje noći. Iako veoma cenjen svuda u svetu, Pinot Noir nije nimalo laka sorta za negovanje u vinogradu, ali ni kasnije, u podrumu. Upravo iz tog razloga ga smatraju „tihom patnjom“ svakog vinara, jer istinska umešnost se prepoznaje tek onda kada napravite savršen Pinot Noir. Većina vinara ovu sortu neguje tek nakon višegodišnjeg iskustva. Ne i Vinarija Deurić. Kao mlada vinarija, u okviru koje funkcioniše mlad tim, oni žele najbolje, sad i odmah. I znate, šta je najbolje u toj priči? Uspeva im!

Naziv: Pinot Noir
Berba: 2015
Sastav: 100% Pinot Noir
Alkohol: 12%
Proizvođač: Vinarija Deurić, Mala Remeta
Oblast: Sremski rejon, Fruškogorsko vinogorje

Purpurna boja, blagog intenziteta, direktno upućuje na sortnost ovog vina. Izuzetno je lako i pokretljivo u čaši. Na prvu, doživećete neku voćno vanilastu prijatnost, dok će blaga aeracija u čaši podstaći oslobađanje obilja aroma višanja, šumskog voća, jagoda, ljubičica i tek u naznakama nečeg blago začinskog. Potvrđeno i na ukusu, gutljaj ovog vina pružiće vam svilenkasti doživljaj svežine koja se stapa u jednu prefinjenu, dugu i sočnu završnicu u kojoj dominiraju arome zrelih višanja. Sve u svemu, veoma elegantno, pitko i nadasve prefinjeno vino, baš kakav Pinot Noir i treba da bude.

Preporuka služenja: 12 – 13°C

Nizak procenat alkohola, svilenkasta svežina i izuzetna voćnost čine ovo vino onim idealnim pratiocem prijatnih popodneva u dobrom društvu. Ako pak odlučite da ga upotpunite hranom, izaberite neki blagi kremasti mus od pileće džigerice sa prelivom od crvenog voća, piletinu s prilogom od dunja i cvekle ili bilo koje belo meso i crvene voćne soseve.

Prosečna cena u vinotekama: 1000 din