Pinot Noir – Domaine Lepovo, Makedonija

Poslednjih meseci, vrhunska vina „Tikveš“ i „Domaine Lepovo“ osvojila su čak 34 značajne međunarodne medalje i priznanja, među kojima su i Decanter, Internacional Wine Challenge, Mundus Vini… Upravo to je bio povod, da probamo i predstavimo vam jedno od najnovih vina tzv. butik vinarije „Domaine Lepovo“, Pinot Noir 2013.

Termin „Domaine“ na francuskom označava vinarsko gazdinstvo i obično se koristi u Burgundiji, dok se isto to, u Bordou i nekim drugim vinskim regionima, naziva Château. U suštini, ovaj koncept ukazuje na činjenicu da su vina napravljena na istom posedu na kome se nalaze i vinogradi.

Lepovo je prelepa lokacija koja se nalazi na 250 metara nadmorske visine, u blizini Negotina (Makedonija), što je čini idealnom za gajenje vinove loze. Karakteriše ga submediteranska klima (dugi topli dani i kratke tople noći) tokom perioda sazrevanja grožđa (jun-novembar). Stalni topli povetarac doprinosi dobrom zdravstvenom stanju grožđa koje se ovde neguje s posebnom pažnjom. Prinos po čokotu je 2-2,5kg, što je duplo manje od prosečnog, kako bi se dobilo grožđe vrhunskog kvaliteta. Berba se vrši ručno, u ranim jutarnjim satima kako bi se očuvala neophodna svežina. Na oko 5 hektara, u proseku 15 godina starih vinograda, ovde, pored Pinot Noira, stasavaju i Chardonnay, Vranac, Cabernet Sauvignon i Merlot.

lepovo1

„Domain Lepovo“ je luksuzna vinarija, ograničenih proizvodnih kapaciteta, napravljena po uzoru na najbolje francuske butik vinarije. Primarni cilj je visok kvalitet vina pa ne čudi izbor čuvenog Philippa Cambia za glavnog enologa vinarije. U ova vina, on je uneo sva svoja znanja i iskustva, pa su nagrade i bile očekivane. Vina delimično odležavaju u francuskim baricima, a karakteriše ih i visok procenat alkohola. Vina ove vinarije dostupna su u malom broju vinoteka i samo u najelitnijim restoranima. Na tržištu se prošle godine pojavio Chardonnay, uskoro se očekuje Grand Cuvee, a mi vam ovom prilikom predstavljamo Pinot Noir, proizveden u svega 6.500 boca, od kojih je ona sa brojem 3068 upravo pred n(v)ama…

Naziv: Pinot Noir
Berba: 2013.
Sastav: 100% Pinot Noir
Alkohol: 14,5%
Proizvođač: Domaine Lepovo, M-6 Tikveš
Oblast: Negotin, Makedonija

Rubin crvene boje, koja već na prvi pogled upućuje na toplo područje s kojeg potiče. Sasvim polako, očekivano nakon 12 meseci u francuskom hrastu, u početku stidljivo oslobađa arome crnog šumskog voća, začinskog bilja, a zatim i višanja, jagoda i malina. Već na prvi gutljaj pomenute arome upotpuniće još i čokolada, vanila, ali i tračak kokosa i višnje u završnici. Veoma kompleksno i zaokruženo ovo je vino koje će vam izvesno prijati u svežijim letnjim noćima. Ako ipak odlučite da ga sačuvate za nešto kasnije, nije problem, biće on u dobroj kondiciji još nekoliko godina.

Preporuka služenja: 16 do 18°C (ali nećete pogrešiti ni ako ga poslužite nešto hladnijeg).

Lepo će se sljubiti s crvenim mesom, mesom divljači, dinstanom jagnjetinom, ali i ćuretinom, crvenim voćnim sosovima, tvrdim sirevima, dimljenim lososom ili tunom.

Prosečna cena u vinotekama: 2.500 din