Pesak sivi – Vinarija VRT

Na nedavno održanom Novosadskom salonu vina, u mnoštvu dobrih radionica u okviru pratećeg dela programa, bila je i ona o sorti Pinot Grigio. Među njima i jedan, široj javnosti manje poznat,  pod etiketom Pesak sivi iz somborske vinarije Vrt.

Ovo vino, bilo je i jedno od najvećih iznenađenja jesenašnjeg izdanja sajma vina Open Balkan Wine Vision, na kome je osvojio platinastu medalju ali i prestižno priznanje za najbolje belo vino ocenjivanja. Bio je ovo trenutak za pamćenje ne samo za ovu malu, porodičnu vinariju nego i za celo Riđičko vinogorje, zvanično najmanje i najmlađe vinogorje u Srbiji.

Riđičko vinogorje pripada opštini Sombor i nalazi se na samom severu Srbije. Do njega vodi samo jedan put kojim možete doći ali se istim morate i vratiti jer je selo Riđica sa tri strane omeđeno državnom granicom sa Mađarskom. Duga tradicija vinogradarenja u ovom kraju, prekinuta je nakon Drugog svetskog rata da bi polako počela da se obnavlja tek pre desetak godina kada je u seoskom ataru bilo svega 4 hektara vinograda. Danas je taj broj desetostruko veći, svi vinogradi su mali, pripadaju većem broju vinogradara i proizvođača vina, ali za sada postoje samo četiri registrovane vinarije. Specifičnost podneblja, ogleda se u isključivo peščanom tlu koje svim vinima daje jednu posebnu i prepoznatljivu dozu mineralnosti a koju nalazimo i kod ovog vina. Na radionici koju je vodio kolega Tomislav Ivanović, saznali smo i da sivog pinoa, kako se još kod naziva ova sorta, u celoj Srbiji ima svega 72 hektara. Ispostavilo se da najbolje rezultate daje upravo na riđičkom pesku, barem kada je berba 2021. u pitanju.

Celo Riđičko vinogorje pokriveno je sa tri vrste peska i skoro svaka vinarija svoje vinograde ima na sva tri. Najčešće se žuti i sivi pesak biraju za bele sorte vinove loze, dok je pesak crni rezervisan za sortiment iste boje. Sortiment je veoma raznovrstan, a Pinot Grigio je i ovde definitivno redak. Od ukupno 3,2 ha vinograda, vinarija Vrt ovu sortu gaji na svega 0,5 ha ali, kako su rezultati više nego dobri, a novi zasadi vinograda u planu, izvesno je da će ga za koju godinu biti puno više. Vinograd iz koga potiče sirovina za Pesak sivi, star je 10 godina.

Naziv: Pesak sivi

Berba: 2021

Sastav: 100% Pinot Grigio (burgundac sivi, sivi pino)

Proizvođač: Vinarija VRT

Oblast: opština Sombor, Riđičko vinogorje, Subotički rejon, Vinogradarski region Vojvodina

Svežina, preciznost, mineralnost, elegancija i jasno definisan karakter najvažnija su osobina ovog vina. Na ukusu veoma slojevito i kompleksno s jasno izraženim aromama zrelih žutih jabuka, krušaka, tropskog voća i divljeg cveća. U završnici skladno, mineralno, medno i nežno citrusno. Definitivno vino koje ostavlja utisak.

Preporuka služenja: 8-10°C

Cena: 3.000 dinara