Morava, Vinarija Despotika

Osnovan 01. aprila 1947. godine, menjao je imena, organizacionu i svaku drugu strukturu, ali nikada posvećenost razvoju vinogradarstva i vinarstva. Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, danas funkcioniše u sastavu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ali ga mnogi i dalje nazivaju Institutom, kao skraćenicom jednog od ranijih naziva. Bilo kako bilo, tokom svih ovih godina, oplemenjivačkim radom stvorena je 21 sorta grožđa i 3 klona italijanskog rizlinga. Neke od ovih sorti su se proširile po Srbiji, a neke se gaje i u drugim zemljama sveta. U zavisnosti od faza i ciljeva oplemenjivačkog rada razlikujemo tri grupe novostvorenih vinskih sorti grožđa:

1. Sorte poboljšanih proizvodnih karakteristika
2. Sorte otporne na niske zimske temperature i
3. Sorte otporne na mrazeve i gljivične bolesti

Upravo u ovoj poslednjoj grupi, namenjenoj integralnoj i organskoj proizvodnji grožđa i vina, nalazi se i Morava, sorta koju vam danas predstavljamo. Nastala je ukrštanjem Rajnskog rizlinga i genotipa SK 86-2/293, koji u sebi nosi gene različitih sorti poput Traminca, Sauvignon Blanca, Biance… Autori su Petar Cindrić, Nada S. Korać i Vlada Kovač, a priznata je 2003. godine.

Visok sadržaj kiselina, glavna je karakteristika sorte. Ipak, Morava daje vina vrhunskog kvaliteta i pikantne arome koja često asocira na Sauvignon Blanc. Ipak, dozrevanjem u boci, razvija i arome više nalikujuće Rajnskom rizlingu. Pre par godina, ova sorta je imala i svoju svetsku premijeru, te su očekivanja, u odnosu na reakcije svetskih vinoljubaca, vrlo velika. Ovoga puta, mi vam predstavljamo Moravu iz tzv. devičanske (prve) berbe Vinarije Despotika. Bez puno periperija, tragična 2014., u svom prvom rodu četiri godine starog vinograda, ipak je bila blagonaklona prema ovom grožđu. Vino je veoma mlado, čak je i etiketa na boci privremena, i naći će se u prodaji početkom maja 2015. Probali smo ga pre dva meseca, pa pre nedelju dana i konačno danas. Svaki put je bilo nekako drugačije i stasalije, te očekujemo da će nastaviti da se još neko vreme razvija u boci. Ipak, nećete pogrešiti ni ako ga probate sasvim mlado, čim se pojavi u vinotekama. Što se nas tiče, odmah ćemo nabaviti bar dve boce, jednu za početak i jednu za kraj leta. Jer, koliko god da vam se dopadne, izvesno da je ovo vino koje ima budućnost i da njegov razvoj vredi pratiti. I za kraj još jedna sitnica, poslužite ga dobro ohlađeno, negde na 8ºC i pratite kako se, uz porast temperature, razvijaju arome.

Naziv: Morava
Berba: 2014.
Sastav: 100% Morava
Proizvođač: Vinarija Despotika
Oblast: Vlaški Do, Smederevska Palanka, Šumadija, Srbija

Svetlo žute boje, s blagim sivkastim odsjajem. Dobro ohlađeno, na nosu nudi obilje herbalnih aroma dok postepenim zagrevanjem oslobađa i one poput vinogradarskih bresaka, ogrozda i belog cveća. 12% alkohola, lagano telo, puno svežeg voća gde sada prednjače zelene jabuke, vibrantnih kiselina i čak blage mineralnosti, ovo vino deluje potpuno osvežavajuće. Duga voćna završnica, učiniće da taj prijatan osećaj svežine traje.

Preporuka služenja: 10 – 12°C

Nećete pogrešiti ako Moravu poslužite kao aperitivno vino, ali dobro će se uklopiti i sa svežim sezonskim salatama, posebno onima koje podrazumevaju kremaste bele prelive. Biće dobar par sa svim varijantama bele ribe i belih mesa, uključujući i pohovano.

Preporuka knjige: Momo Kapor – Uspomene jednog crtača
Preporuka muzike: Idoli – Devojko mala