Mala vinarija Čaša vina i priča – Šesta priča 2018

Netipična po svemu, pa i po nazivu, vinarija Čaša vina i priča smeštena je u malom selu Pretrkovac, nedaleko od Ražnja, a svega 50 kilometara pre Niša iz pravca prestonice.

Sa svega jednim hektarom vinograda i objektom nešto modifikovanog moravskog stila sagrađenog na temelju negdašnje porodične kuće, ova vinarija spada u jednu od najmanjih u Srbiji. Samim nazivom „Čaša vina i priča“ porodica Drenić želi da skrene pažnju na činjenicu da je u vinogradarstvu svaka godina i svako vino posebna priča. Iz tog razloga, svaka etiketa, nazivom i slikom autora Branka Jovanovića, priča jednu od onih priča vrednih da budu ispričane.

Upravo takva je etiketa koja nosi naziv Šesta priča. U boci pod ovim imenom, nalazi se vino novostvorene sorte Panonia, koja je nastala na Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ukrštanjem Rajnskog rizlinga i elitnog sejanca SK 86 2/293. Sorta je priznata 2003. godine, a njeni autori su Petar Cindrić, Nada Korać i Vlada Kovač. Kao sorta, Panonia se uglavnom širila prema severu, te ovaj vinograd predstavlja najjužniji zasad ove sorte u Srbiji, zbog čega ovo vino ima jedan sasvim poseban karakter.

Prva asocijacija na naziv sorte, najčešće je plodna zemlja i generacije ljudi koje na njoj žive i obrađuju je. Zato je sadržaj u boci ilustrovan drvetom koje ima jako i stabilno korenje, a kome je dato lice čoveka. Značaj tradicije u poimanju vlasnika ove porodične vinarije, predstavljeno je korenjem u vizantijskom prepletu. Zahvaljujući zemlji na kojoj živi i koju obrađuje, čovek svojim radom stvara bogate plodove na isti način na koji drvo stvara veliku, zdravu i bogatu krošnju. Bolje upućeni u drevnu mitologiju Starih Slovena, u ovom izrazu umetničkog dela, mogu prepoznati i vrhovno božanstvo oličeno u bogu Perunu. Naime, naši preci su verovali da bogovi žive u drveću i da je, shodno tome, Perun (ekvivalent grčkom Zevsu npr) živeo u hrastu. Bio je gospodar neba i zemlje, a slovio je za nepobedivog ratnika, tvorca munja i gromova. Na zemlji je gospodario vatrom. Sve sile koje izazivaju strahopoštovanje bile su njegove. Perun kažnjava krivokletnike i zle ljude zatvarajući im nebeske dveri. Kad nisu imali hramove, Sloveni su se molili Perunu u svetim gajevima, trebištima ili ispod hrasta, od čega je u hrišćanstvu opstalo obožavanje drveta – zapisa. Funkcije boga Peruna u hrišćanstvu pokrivaju Sv. Ilija, Sv. Pantelija i Ognjena Marija. Vreme slavljenja Peruna padalo je oko današnjeg Ilindana…

Naziv: Šesta priča
Berba: 2018
Sastav: 100% Panonia
Alkohol: 12%
Proizvođač: Vinarija Čaša vina i priča
Oblast: Centralna Srbija, rejon Tri Morave, Ražanjsko vinogorje

Karakterno, elegantno, harmonično belo vino moćne strukture. Intenzivne žute boje, zelenkastog odsjaja na obodu. Odlikuju ga izražene arome zelenih jabuka, kajsije, limete i zrele dunje, dok sveže, hrskave kiseline daju odličan balans pomenutoj voćnoj slasti.

Preporuka služenja: 8°C

Ovo je vino koje možete piti solo, kao aperitiv ali će se odlično složiti i sa tradicionalnim srpskim predjelima, plavim sirom i projom. Ukoliko ga servirate uz glavno jelo, neka to bude bela masnija riba poput soma npr, a dobro će se pokazati i uz mladu prasetinu, bela pileća i ćureća mesa u kremastim sosovima, ali i obrok salate.

Prosečna cena u vinotekama: 1.200 dinara