Kišova misterija – Vinarija Kiš

Kažu da je Fruška gora Bogom dana za uzgoj vrhunskih sorti belog grožđa od koga se dobijaju isto takva vina. Kada probate ovaj rajnski rizling, biće vam jasno da su glasine istinite…

O nekim ranijim dostignućima ove vinarije pisali smo ovde. Ipak, počeci Vinarije Kiš vezani su za daleku 1830. godinu. Istini za volju, prvi vinograd je kupljen 1801. godine, ali šta se dešavalo tih 29 godina, nije nam poznato, a možda više i nije presudno značajno. Pouzdano se zna da je filoksera negde u periodu 1885. – 1895. godine, uništila sve fruškogorske vinograde. Iz nekog razloga, rajnski rizling se nije više sadio sve do 1993. godine kada, sada već pok. Slavko Kiš, na nagovor  prof. dr Petra Cindrića i dr Vlade Kovača, na potezu Matej, ponovo sadi ovu sortu. Bili su to prvi zasadi rajnskog rizlinga na Fruškoj gori posle perioda obnove. Krajem 2014. imali smo čast da prisustvujemo jedinstvenoj vertikalnoj degustaciji pet vina iz ovog vinograda, uključujući i ono iz tzv. nulte berbe. Impresije su još žive u našem sećanju baš kao što su to bila i sva vina, uključujući i onaj prvi, 17 godina star, rajnski rizling!

Kišova misterija 2011 – na nosu zrelo i raskošno, sa izraženim aromama jabuke, kruške, dunje i jedva prisutnim mirisom petroleja. Voćne arome potvrđene i na nepcima uz blagu notu mineralnosti.
Kišova misterija 2009 – odlikuje je dominantna aroma kompota od dunja i puno izraženije note petroleja, tako karakteristične za rajnski rizling. Kiseline i dalje sveže. Izraženo mineralna završnica.
Kišova misterija 2008 – Izuzetno složene arome koje se otvaraju iz minuta u minut. Ima svega: petrolej, dunje, kompot od dunja, lipa, agrumi… Impresivno!
Kišova misterija 1998 – Zdravo! Na nosu slojevito uz izražene arome petroleja, kompota od dunja i lipe. Na ukusu umereno sveže, blago umorno, ali svakako impresivno!
Kišova misterija 1997 – Vino iz nulte berbe. Živo! Blago izražene oksidativne note, ali i dalje pitko iako arome brzo nestaju. Ipak, definitivno vredno probanja.

Bila je to vertikala vredna pamćenja. Vinarija Kiš pokazala je da je spremna za velika vina, a jedno takvo je baš i Kišova misterija 2013 koju vam prezentujemo danas. Vino nosi oznaku:  K.G.P.K. – vrhunsko vino kontrolisano i garantovano poreklo i kvalitet.

Naziv: Kišova misterija
Berba: 2013
Sastav: 100% Rajnski rizling
Alkohol: 13,5%
Proizvođač: Vinarija Kiš
Oblast: Sremski rejon, Fruškogorsko vinogorje

Vino je žuto zelenkaste boje, blagog intenziteta. Izrazito voćni karakter obiluje aromama breskvi, zrelih jabuka i dunja. Na ukusu, puno, izrazito sveže i sočno. Duga voćna završnica u kojoj preovladavaju zrele dunje i blaga nota mineralnosti.

[pro_ad_display_adzone id=“3440″]

Preporuka služenja: 8 – 10°C

Sav raskoš ovog vina u potpunosti će doći do izražaja ukoliko ga uparite sa jelima od bele morske i rečne ribe. Ipak, odlično će se pokazati i uz mladu prasetinu, pileća i ćureća bela mesa, ali i uz lagane letnje salate. Nećete pogrešiti ni ako ga poslužite uz pršutu, mlade bele sireve, proju i druga predjela.

Prosečna cena u vinotekama: 1.000 din