Kišno vino

I baš kao što mirno more ne rađa dobre kapetane, tako ni vedro nebo nikada nije stvorilo dobrog vinara. Ipak, iz godine, koju bi većina nas rado zaboravila, stiže nam i nekoliko veoma zanimljivih vina. Jedno od njih je i Kišno vino, etiketa koju vam danas predstavljamo.

Vlasnik prve srpske privatne vinarije, svima dobro poznati Mija Radovanović, u poslu je decenijama, ali godinu kao što je bila 2014. ne pamti. Ruku na srce, ne pamte je ni oni mnogo stariji od njega. I tako, jedne od mnogih neprospavanih noći, dok je kiša lila i svakom kapljicom odnosila ono malo nade koje je polagao u uspeh te vinogradarske godine, sinula mu je ideja. Iz kišne godine, napraviće kišno vino! Biće to vino tehnologije. Vino koje pokazuje da i najdublja tama krije zračak svetlosti. Biće to tzv. frizzante vino. Vino na koje su navikli italijani, a koje bi se i slovencima dopalo, uz nadu da će i među srpskim poštovaocima pronaći svoje mesto.

Kako bi specifičnost ovog vina bila još više naglašena, etiketu je uradio Predrag Koraksić – Corax. Na njoj je, kroz karikaturu, prikazan Mija lično, kako sa neba, umesto kapi kiše, u čašu skuplja zrna grožđa. Originalno, simpatično, blago ironično, ali suštinski sasvim istinito. Ovo je defintivno etiketa kojom vinar dokazuje sebi i drugima da se ne suprotstavlja prirodi, već da je prihvata takvu kakva jeste sa sve svojom ćudljivošću.

Za nepuna tri meseca od berbe, vino je bilo u bocama. Stigao je i brendirani kišobran, da upotpuni doživljaj i nova etiketa je bila spremna za svoje prvo javno pojavljivanje. Blagi osećaj nelagode i straha kako će srpska vinska javnost prihvatiti jedno ovakvo vino, pokazalo se kao suvišno. Njegova lakoća i lepršavost osvojili su publiku Beogradskog salona vina koja je imala čast da ga prva proba, a sigurni smo da ćete i vi, ako već niste…

Naziv: Kišno vino
Berba: 2014.
Sastav: Chardonnay, Riesling
Proizvođač: Podrum Radovanović
Oblast: Krnjevo, Šumadija, Srbija

Vino je svetlo žute boje, blagog intenziteta. Na nosu dominira citrusno voće, ali su tu i zelene jabuke, belo cveće dok se u pozadini naziru arome zrele kruške. Blago povišene kiseline daju ovom vinu reski osećaj svežine. Ipak, dobar balans i nizak procenat alkohola (11,4%) čine ovo vino izuzetno pitkim, lepšavim, lakim za uparivanje, sa finom voćnom završnicom koja traje.

Preporučena temperatura služenja: 7-9°C

Služiti kao aperitiv, ali i uz sezonske salate, bela mesa, paste i belu ribu.

Prosečna cena u vinotekama: 850 din