Kadarka – Vinarija Tonković

Sunce je polako zalazilo za vrhove Prokletija kada se u daljini začuo topot konjskih kopita. Uskoro, vojnici Mahmud paše Hasanbegovića, su se našli našli pred kapijom Pećke Patrijaršije.

  • Otvaraj! – dreknuo je jedan od njih, dok se iza vrata polako promaljalo bledo lice preplašenog iskušenika. Polako je otvorio kapiju znajući da njihov dolazak ne sluti na dobro, ali i da nema svrhe opirati se.

Ista misao prošla je kroz glavu patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, kada je uznemiren bukom prišao prozoru da vidi o čemu se radi. Poseta turskih vojnika nije ga iznenadila. Znao da će kad tad doći po njega i optužiti ga za pobunu. Nije imao iluzija da takvu optužbu može preživeti pa je odmah naložio da se vojnicima posluži najbolja hrana i da im se sipa puno vina. „Čim se pehar isprazni, dolivajte još i ne štedite“, rekao je.

I dok su jedni gostili turke, drugi deo monaštva je pakovao bisage vodeći računa da ponesu sve važno i neophodno. U jednom od tovara, našlo se i nekoliko sadnica Skadarke, loze od koje se u to vreme spravljalo nadaleko čuveno manastirsko vino.

Ne sluteći ništa, turci su uživali u jakom, gustom vinu kakvo samo metohijski vinogradi mogu da podare. Negde u gluvo doba noći, kad ih je vino već sasvim opilo, a snaga počela da izdaje, padali su u san kako je ko i gde stigao. Kad je uzjahao konja i lagano krenuo put planina, praćen nekolicinom monaha, patrijarh je znao da im bar do jutra ne preti nikakva opasnost. Razmiljajući na koju stranu da krene, kao jedino bezbedno rečenje učinio mu se sever. Pojeći se pogroma, za njim je krenuo i veći deo naroda čime je, tog proleća 1690. godine, počela Velika seoba Srba. Jedan deo naroda ostao je na području Panonske nizije, dok su ostali produžili dalje, do Sentandreje.

Od tada pa sve do kraja 19. veka Skadarka je pokrivala čak 60% svih vinograda, a onda je odjednom, iz nepoznatih razloga potpuno nestala. Ipak, ova sorta ostala je sačuvana je u Mađarskoj gde je (gramatičkih formi radi) izgubila prvo slovo, te se i danas sadi i neguje pod imenom Kadarka. Od pre par godina, vinogradi subotičko-horgoške peščare ponovo su bogati zasadima ove sorte od kojih se spravljaju visoko kvalitetna vina. Među njima, i Kadarka vinarije Tonković koju vam danas predstavljamo, a koja je, ponosno ističemo, i nosilac čuvene Dekanter bronzane medalje.

Naziv: Kadarka fantazija
Berba: 2011
Sastav: 100% Kadarka
Alkohol: 13%
Proizvođač: Vinarija Tonković
Oblast: Subotičko – Horgoška peščara

Vino je rubin crvene boje, izuzetne bistrine i odsjaja. Na nosu prijatna svežina ispunjena mirisima zrele trešnje, šumskog voća, cassisa i crnog duda, upotpunjeno karamelom. Na ukusu izutetno sočno, voćno i osvežavajuće. Laganog tela i izuzetno prijatnih svilenkastih tanina. Završnica duga, sočna i veoma skladna. Sve u svemu, vino odiše jednim prefinenim skladom i elegancijom kakva se retko sreće.

Poslužite ga uz jela sa roštilja, pečena bela ili laganija crvena mesa. Dobar par će biti i sa tradicionalnim srpskim suhomesnatim predjelima i sirevima, a vredelo bi je probati i uz crvene soseve.

Preporuka služenja: 15°C
Prosečna cena u vinotekama: 950 dinara