Frajla, Mačkov podrum

U Vojvodini se žena vazda poštovala. Uglavnom zbog toga što je vojvođanska domaćica uvek bila vredna, kućevna i poštena, te joj čeljad nikad i ni u čemu nisu oskudevala. Takva je bila i Đurđica, snajka u Jojića. Kao veoma mlada, u bećara se zagledala. Nosio je šešir ukuso, peštanske brkove, rujno vino pio, a neretko i bricu potezao! Njeni su roditelji tu ljubav branili, pa je Đurđica jedne noći najnužnije spakovala i odbegla od kuće. Dugo joj to nisu roditelji praštali. Ipak, jednog dana su se slučajno sreli i to baš u vinogradu. Majka ju je pozvala da pomogne u kopanju i teška prošlost istog trena bi zaboravljena. Prava gradska frajla svoga vremena, udajom je postala odgovorna, zrela žena koja je samo zahvaljujući svojoj čvrstoj odluci, upornosti i uverenju da je dedovina vazda svetinja bila, uspela da u teškim godinama nakon II Svetskog rata, sačuva vinograd Memijevo. Otac njenog muža, Todor, veliki gospodin i jedan od osnivača Iriškog podruma, kad se ženio, ovaj je vinograd u miraz dobio. Čuvala ga je frajla Đurđica kao da je znala da će joj sin baš iz tog vinograda brati grožđe od koga se dobija jedan od dokazano najboljih Portugizera na svetu. Čuveni Mačkov portugizer, danas je prisutan na svim značajnijim vinskim kartama Srbije, ali i Amerike. Čuvala ga je, kao da je slutila da će ih taj vinograd uvek na okupu držati. Jer, i njena unuka, ime njeno nosi i porodičnu tradiciju čuva. Memijevo i na njemu Portugizer zasađen, mesto je odakle potiče i vino koje vam danas predstavljamo.

Naziv: Frajla
Berba: 2013.
Sastav: 100% Portugizer
Proizvođač: Mačkov podrum, Irig
Oblast: Irig, Fruška Gora, Srem, Srbija

Nežno ružičasta boja, s blagim primesama bakarnog, već na prvi pogled odaje utisak jednog sasvim prijatnog vina, baš kakav rose i treba da bude. Sa svojih 12g/l neprevrelog šećera, ovaj rose fino balansira na granici između polusuvog i poluslatkog. Prijatne kiseline čine Frajlu pravim mladim, svežim, ne previše zahtevnim vinom. Na mirisu rascvetalo voće, trešnje, divlji nar. Ukus prijatan, svež, skoro mineralan. Lagano telo i prijatna završnica upotpunjuju doživljaj.

Preporučena temperatura služenja: 10-12°C

Frajla je prilično jednostavno vino kada je slaganje sa hranom u pitanju. Uz nju će ići bezmalo sve. Laganiji letnji obroci i salate, proja, piletina, ali i roštilj. Prilagodiće se svemu, ali ćete uz različita jela i samo vino drugačije doživljavati. Uvek pozitivno, podrazumeva se.

Prosečna cena u vinotekama: 650 din