Cuvee No.1 – Vinarija Zvonko Bogdan

Veliko svetsko ocenjivanje vina Prague Wine Trophy 2015. održava se od 2002. godine i predstavlja jednu od centralnih tački okupljanja najboljih proizvođača vina širom sveta. Sa ovogodišnjeg ocenjivanja, Vinarija Zvonko Bogdan, vratila se sa tri velike nagrade:

  • Cuvée No.1 (2012) – Prague Wine Champion
  • Cuvée No.1 (2013) – Zlatna medalja
  • Život teče (2013) – Zlatna medalja

Brojne nagrade koje etiketa Cuvée No.1 iz različitih godina osvaja na svim ocenjivanjima na kojima se pojavi, dokazuje da se berbe, ocenjivanja, zemlje i članovi žirija menjaju, ali da ona sa svima lako pronalazi zajednički jezik. Upravo to je bio razlog i povod za naš današnji izbor.

Inače, kada je ova vinarija u pitanju, uvek je  zanimljivo osvrnuti se i na sam dizajn etikete. Kao i ostale etikete premium linije, i ovu je oslikao Eugen Kočiš, akademski slikar iz Sombora. Između ostalog, na njoj piše da je ova berba flaširana u svega 21.888 buteljki, 170 magnuma i ukupno 23 boce Double Magnum, Imperilal, Salmanazar i Balthazar.

Predstavljamo vam Cuvée No.1, najtrofejnije vino Vinarije Zvonko Bogdan.

[row]
[column size=’1/2′]

Naziv: Cuvée No.1
Berba: 2013
Sastav: Merlot, Cabernet Franc, Frankovka
Alkohol: 14%
Proizvođač: Vinarija Zvonko Bogdan
Oblast: Subotičko-horgoška peščara

Vino je rubin crvene boje, jakog intenziteta. Na mirisu izuzetno voćno i dopadljivo s izraženim aromama vanile, crnog i crvenog šumskog voća, jagoda, zrelih šljiva, maline i višnje koje se otvaraju u slojevima. Blagi mekani tanini, skladna punoća i dobro balansirane kiseline daruju ovom vinu dugovečnost, dok se bogatstvo aroma spaja u jednu elegantnu voćnu završnicu koja traje.

[/column]
[column size=’1/2′]
cuvee-nagrade
[/column]
[/row]

Preporuka služenja: 16 – 18°C uz preporučeno dekantiranje

Svoj puni potencijal iskazaće ukoliko ga spojite sa zrelim masnim sirevima, bogatijim pastama i crvenim mesom, posebno onim sa prelivima od šumskog voća. Vredelo bi ga probati i uz dimljenog lososa npr, ali i uz sveže voće (posebno jabuke i pomorandže) i blaže čokoladne deserte.

Prosečna cena u vinotekama: 1.750 din