Ćilibar 2018 – Organska vinarija Plavinci

Panonia je sorta veoma otporna na bolesti te se preporučuje za organsku proizvodnju, a praktično jedini sertifikovani organski proizvođač na svetu je vinarija Plavinci.

Iako jedna od najzanimljivijih srpskih novostvorenih sorti, panonia se nije mnogo proširila. Naime, u Srbiji postoje svega četiri vinograda pod ovom sortom, od kojih je jedan eksperimentalni. Stvorena za područje Panonske nizije, proširila se malo i u susednu Mađarsku ali, tu se priča završava. Zanimljivo, dva od ukupno četiri srpska vinograda, nalaze se južno od Beograda. Jedan od njih je upravo ovaj u Grockoj, pri tome, jedini sertifikovan za organsku proizvodnju grožđa i vina.

Stvaranje sorte, započeli su na Oglednom polju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, davne 1975. godine profesori Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač. Stvaranje nove sorte trajalo je bezmalo 30 godina te je ona priznata 2003. godine. Što se genetike tiče, rodoslov panonie je veoma složen. Ipak, najveći procenat u genetici nasledila je od rajnskog rizlinga koji je jedan od roditelja. Upravo taj udeo u genetici je zaslužan i za njen aromatski kompleks koji je često veoma sličan. Panonia nakuplja oko 22% šećera i do 8 grama kiselina što rezultira jednim visoko kvalitetnim vinom. Najveća mana joj je što šira brzo oksidira pa to otežava preradu. Dobro se pokazala i za proizvodnju oranž vina, pa je iz jednog takvog pokušaja ostao i naziv na etiketi. Ipak, Ćilibar koji vam ovom prilikom predstavljamo vinifikovan je kao belo vino, a u skorijoj budućnosti, nije nerealno očekivati ni oranže od ove sorte.

Od prvog dana rešen da pravi organska vina, vlasnik vinarije Plavinci, ekonomista Branislav Anđelić s početka se detaljno raspitivao, učio, obilazio vinograde i tražio savete stručnjaka. Tragajući za pravom sortom vinove loze koju bi gajio u svom vinogradu, čitao je sve do čega se moglo doći, a onda, posadivši panoniju, krenuo da stečena znanja primenjuje. Danas, nema tog stručnjaka koji bi ostao ravnodušan na usko fokusirana stečena znanja ali i nova saznanja kada je ova sorta u pitanju. Od donošenja odluke o gustini sadnje (zbog kojeg je odbijen za subvencionisanje zasada), preko izbora uzgojnog oblika, tehnike orezivanja… pa sve do procesa vinifikacije, Bane se nije libio da napusti konvencionalna razmišljanja. Neka od tih saznanja bismo vam mogli preneti sada u ovom tekstu, ali nećemo. Smatramo da je najbolje da odete sami, te uz čašicu razgovora te i mnoge druge informacije dobijete iz prve ruke. Sigurni smo da ćete se vratiti kući puni utisaka, a ni pogled sa Banetove terase vas neće ostaviti ravnodušnim…

Naziv: Ćilibar
Berba: 2018
Sastav: 100% panonia
Alkohol: 13,4%
Ukupan SO2: 22,53 mg/lit (prema evropskim standardima, maksimalno je dozvoljeno 150 mg/lit)
Proizvođač: Organska vinarija Plavinci
Oblast: Centralna Srbija, Beogradski rejon, Gročansko vinogorje

Intenzivno zlatno žute boje, teže pokretljivo u čaši. Na mirisu sveže i voćno, prepuno aroma tek ubranih dunja, kajsija, žutih jabuka, zrelih krušaka, breskve i citrusa. Na ukusu umereno puno, voćno, sveže, naglašene mineralnosti. Završnica ubedljiva, duga, sočna i voćna s jasno izraženim citrusima.

Preporuka služenja: 8-10°C

Ćilibar poslužite uz tradicionalna srpska predjela poput proje, kajmaka, kremastih sireva i pršute. Lepo će se sljubiti s jelima od masnije bele ribe, pastama na bazi belih kremastih sosova ali i uz mladu prasetinu. Za odvažne, preporujemo ga i uz pikantna jela azijske kuhinje.

Prosečna cena: 1.500 din