Chardonnay, Vinarija Zvonko Bogdan

Kada je ova vinarija u pitanju, navikli smo da su sve novine i sva iznenađenja dobra. Svaka boca predstavlja malo umetničko delo, ne samo po pitanju sadržaja, nego i doslovno jer svaku novu etiketu i novu berbu oslikao je lično Eugen Kočiš, akademski slikar iz Sombora i dugogodišnji prijatelj Zvonka Bogdana. Nedavno je u tim ušao i mladi subotički slikar Slaven Gabrić, oslikavši dve nove etikete (8 Tamburaša i Život teče) o kojima ćemo drugom prilikom…

Prošle, 2014. godine, na tržištu se pojavio čist sortni Chardonnay i odmah na prvu osvojio sve zaljubljenike u vina ove sorte grožđa. Veliku satisfakciju doživeo je na Velikom testu vina Srbije, osvojivši nagradu kao Najbolje belo vino za 2014. u kategoriji ispod 1000 dinara. Pre par dana, na prvi dan leta, ovaj šardone, osvanuo je okićen još jednom medaljom. Naime, veliko svetsko takmičenje vina, Prague Wine Trophy, koje se tradicionalno održava u Pragu u organizaciji prestižnog vinskog časopisa „Wine Revue“, ovoj etiketi dodelio je ni manje ni više nego zlatnu medalju! Godinu dana ranije, isti uspeh su postigla i dva crvena vina Cuvee No1. i Život teče, pa se treće zlato (za belo vino) pokazalo kao interesantan dokaz visokog kvaliteta svih vina premium linije.
Francuzi imaju običaj da kažu da je šardone jedan od njihovih najvećih „izdajnika“ među vinovom lozom. Uspešno se gaji širom sveta do te mere da se smatra najzastupljenijom vinskom sortom na planeti. Podnosi sve stilove, od pune i kremaste Sonome do laganog Blanc de Blancs penušavca. Čak su ga i u samoj Burgundiji 2011. godine, proizveli više nego Pinot Noir-a!

Ipak, od dva najčešća stila mirnih šardonea, razlikujemo onaj koji je bio pod uticajem drveta i one koji to nisu. Ovaj, iz Vinarije Zvonko Bogdan o kome danas pričamo, nekako je na pola puta. Taman dovoljno kremast da ga smatrate ozbiljnim, a opet dovoljno lagan da bi ga mogli piti i po najvećoj žezi. Tajna je u fermentaciji koja se odigravala u bačvama od 2.500 litara… 😉

Naziv: Chardonnay
Berba: 2013.
Sastav: 100% Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Proizvođač: Vinarija Zvonko Bogdan, Palić, Subotica
Oblast: Subotičko-horgoška peščara

Nesvakidašnje prijatna citrusna svežina osvojiće vas na prvu. Intezivni doživljaj zrele jabuke, kruške i breskve, obogaćeni su stalnim, ali ne i opterećujućim prisustvom vanile. Kremasta struktura čini da „gutljaji sami klize“. Izuzetno skladno i bogato aromama, nudi obilje doživljaja i prijatnu voćnu završnicu koja traje.

Preporuka služenja: 8 – 10°C

Uz ovaj Chardonnay izaberite neki fini kremasti kravlji ili koziji sir. Lepo će se sljubiti i s belom ribom, belim pilećim i ćurećim mesom, kremastim belim sosevima, pečurkama, šparogama, tikvicama, ali i morskim plodovima. Lagane letnje salate sa feta sirom npr. bile bi takođe dobar izbor, kao i bademi i kremasti voćni kolači….

Prosečna cena u vinotekama: 995 din