Chardonnay, Vinarija Šijački

Na svega 30-ak kilometara od Novog Sada, u sremskom selu Banoštor, uz samu obalu Dunava, smestila se ova mala porodična vinarija. Prvobitno, vinarija je nosila naziv Bononia, po starorimskom nazivu sela u kome se nalazi. Međutim, novi zakon nalagao je promenu, pa je najlogičnije bilo porodičnu vinariju nazvati porodičnim imenom, Vinarija Šijački.

Tom prilikom, oni su otišli i korak dalje. Kad su već morali da menjaju sve etikete, promenili su ih tako da im ni jedan zakon više ne može sporiti autentičnost. Na svakoj etiketi, pored naziva, nalazi se i slika jednog od članova porodice. Ovoga puta, mi vam predstavljamo Chardonnay uz napomenu da iskoristite neki lep vikend i lično posetite ovu vinariju. Jedinu vinariju kraj koje sunce u Dunav zaranja dok tiho odlazi na počinak…

Naziv: Chardonnay
Berba: 2013.
Sastav: 100% Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Proizvođač: Vinarija Šijački
Oblast: Banoštor, Fruška Gora, Vojvodina, Srbija

Intenzivno žute boje, sa zlatnim odjajem na obodima.Bistro. Pojava mehurića pri dnu čaše upućuje na blago pojačane kiseline. Na nosu dominiraju zrele kruške, slatke jabuke i citrusno voće. Očekivano, kiseline malo povišene te čak i u završnici ostaju upečatljive i dominantne.

Preporučena temperatura služenja: 7 – 9°C

Služiti uz paste sa jačim kremastim sosovima, masnijim sirevina, piletinom i ribom.

Prosečna cena u vinotekama: 700 din