BONACA – Vinarija Aleksić

Bonaca, trenutak bez vetra na moru u kome voda postane toliko glatka i sjajna da se čovek može bez problema ogledati u njoj. Uobičajeno je prati mir i tišina koju, negde pred svitanje ipak naruši neki nemirni vetar svečano najavljujući novi dan. Slično je i sa vinom koje nam je upravo u čaši. Blaga  voćna svežina, vanilasti mirisi i jedva primetna nota kokosa, za trenutak će vas u mislima prebaciti na neku divnu obalu, gde sunce samo što nije napustilo horizont bojeći nebo uvek jedinstvenim bojama zalaska. Imaćete osećaj da je sve stalo, samo će endorfin nastaviti da raste. Ipak, već prvi gutljaj može doneti oluju…

Priča o Vinariji Aleksić zaista počinje negde u Dalmaciji, na obalama Jadranskog mora. Možda se baš u trenutku neke bonace rodila ljubav između najstarije ćerke vinara Ilije i temperamentnog južnjaka. Možda je baš zahvaljujući jednoj primorskoj bonaci, onako mladalački zanesena i ljubavlju opijena, ona odlučila da svoju sudbinu veže za Vranje. Sa sobom je, sem ljubavi, donela i strast i znanje i tradiciju proizvodnje vina, te godinama kasnije, istu prenela na svoje tri kćeri.

Danas, te tri mlade dame kroteći vrelinu juga, sočne plove gložđa pretaču u bocu. Mnoge od njih, otišle su u svet te tamo brojnim priznanjima proslavile vinogradarsku Srbiju. Na poslednji AWC (Austrian Wine Challenge) hrabro su poslale čak 9 etiketa, od kojih se 7 vratilo sa medaljama. Dve zlatne i pet srebrnih. Jedna od njih je i zlatna Bonaca limited, koju vam danas predstavljamo…

Naziv: Bonaca Limited
Berba: 2013
Sastav: 100% Chardonnay
Alkohol: 14%
Prozvođač: Vinarija Aleksić, Vranje
Oblast: Vranjski rejon

Vino je zlatno žute boje, izuzetne bistrine. Na nosu su izražene arome tropskog voća, ali i zrele kruške i jabuke, uz primese koštunjavog voća. U pozadini, miris vanile i jedva primetnog kokosa. Otvara se slojevito i dugo, zadržavajući svežinu. Na nepcima sočno, prijatne kremaste strukture, sveže i lepo izalansirano. Završnica je umereno slatka, duga i voćna s blagim aromama badema.

Ovo vino poslužite uz salate s mlečnim prelivima, kremaste paste, domaće sireve i pršutu, bela mesa, dimljenu belu ribu i čak možda prasetinu. Sjajan par biće i desertima sa vanila kremom.

Preporuka služenja: 12°C

Prosečna cena u vinotekama: 1.000 dinara