Alexandria Rose semi-dry 2015

Letu je kraj, grožđe se bere, a na tržište izlaze nova vina. To je otprilike scenario svakog vinarskog septembra. Ipak, Vinarija Tikveš otišla je korak dalje, te nam iz Makedonije ove jeseni stiže čak nekoliko sjajnih vinskih noviteta koji će svoje mesto pronaći pre svega u kategoriji “sjajan odnos cene i kvaliteta”. Rose semi dry je tek prvi među njima…

Makedonska viševekovna vinogradarska i vinarska tradicija svima nam je dobro poznata. Još iz rimskog vremena datiraju zapisi koji svedoče o vrelini juga i punim, moćnim vinima koja nastaju negovana ljubavlju i pesmom ovdašnjeg stanovništva. Tikveški region nekako je oduvek u svemu tome prednjačio, a prvo zvanično pominjanje Vinarije Tikveš dešava se 1885. godine koja se ujedno smatra i za godinu u kojoj počinje prva organizovana proizvodnja i prodaja vina u Makedoniji.

Godine u kojima je filoksera bila glavna tema, početkom XX veka, odnele su mnogo autohtonih sorti poput: žilavke, stanušine, plovdine… ali su donele hibride na kojima je otpočeo period preporoda svih vinograda Tikveš regije. Do II svetskog rata, Tikveš postaje prepoznatljiv brend na celom Balkanu, ali i puno šire. Nakon istog, počinje period nacionalizacije imovine, ukrupnjenja poseda pod kontrolom države i omasovljenja proizvodnje. Komercijalna proizvodnja nikada nije previše uticala na kvalitet proizvedenih vina, mahom zbog dobrih sirovina koja se ovde nekako uvek podrazumevala. Ipak, ozbiljan zaokret po pitanju organizacije, investicija, modernizacije proizvodnih kapaciteta i naročito brige o kvalitetu vina, počinje 2003. godine, kada  investiciona grupa „M6“ kupuje vinski podrum „Tikveš“. Celokupna strategija razvoja sada se usmerava na povećanje kvaliteta vina, proširuje se proizvodni portfolio, te uvode nove serije poput Special Selection i Alexandria Cuvee, a stara, dobro poznata i široko prihvaćena vina postaju deo serije „Classic“. Pet godina kasnije, sve učinjeno počinje da daje rezultate, te je na prestižnom „Wine Innovation Forum“ u Parizu, Tikveš proglašen za jedan od najinovativnijih vinskih brendova u svetu. 2010. godine lansirane su nove serije „teroar“ vina „Bela voda“ i „Barovo“ proizvedena iz sopstvenih strogo kontrolisanih zasada. Vina su imenovana nazivima mikro regiona u kojima se nalaze, a etikete su potpisane imenom čuvenog svetski poznatog enologa Filipa Kambija. Ovo je definitivno bio potez koji je Tikveš uveo u red ozbiljnih svetskih proizvođača vina.

Poslednjih godina, vinarija Tikveš niže nagrade na svim iole značajnijim svetskim ocenjivanjima, za sve linije proizvoda. Samo u 2015. godini, osvojili su više od 50 nagrada, priznanja i visokih ocena svetski priznatih kritičara, čime stiče etitet neprikosloveno najnagrađivanije vinarije u Makedoniji, ali i regionu.

Ove jeseni, na srpsko tržište stiže nekoliko noviteta, a prvi među njima je polusuvi Rose koji ćete, sigurni smo, zavoleti na prvu…

Alexandria Rose, semi-dry, berba 2015

Prvi polusuvi rose iz Tikveš podruma, predstavlja jednu izuzetno dopadljivu kupažu Muskat Hamburga, Merlota i Cabernet sauvignon-a. Vizuelno, karakteriše ga privlačna sveto ružičasta boja. Na mirisu ćete odmah prepoznati muskatne arome koje će vas osvojiti na prvu i zbog kojih ćete poželeti da konkretnije istražite ovaj rose. Lakog je tela, prijatne svežine i još prijatnijih aroma stonog voća s blagom primesom tropike.

Svega 12% alkohola, screw cap i lakoća kojom odiše, učiniće da ga poželite kao solo vino u dobrom društvu, kao aperitiv ili kao pratioca svežih salata, pasti i laganih voćnih deserta. Naša procena je da će se pokazati idealno kao vino koje se prodaje na čašu.

Cenovna kategorija od oko 470 dinara u maloprodaji izvesno će dati podršku ovakvom stavu. Poslužite ga ohlađenog na oko 10°C, nabacite osmeh i jednostavno mu se prepustite. Opravdaće svako očekivanje…